De vele gevechten van Maite Hontelé

21 november 2019

Vanavond is in Het Uur van de Wolf de prachtige documentaire ‘Ademtocht - De vele gevechten van Maite Hontelé’ te zien. Marlou van den Berge volgde lange tijd de Nederlandse salsatrompettiste die furore maakt in Columbia maar worstelt met de hoge verwachtingen.

Als 9-jarig meisje begint Maite Hontelé bij de Gelderse fanfare, 25 jaar later is ze de koningin van de salsa in Colombia.  “Ook al is ze wit van buiten, ze is zwart van binnen”, zeggen haar fans. Maar terwijl Maite op de top van haar roem is, worstelt ze met haar instrument en met zichzelf. Waar deze strijd toe leidt is te zien in de documentaire ‘Ademtocht – De vele gevechten van Maite Hontelé’, die vanavond wordt uitgezonden in Het Uur van de Wolf, bij de NTR op NPO2.

Als kind wil ze niets liever dan salsa spelen, de muziekstijl die haar vader haar met de paplepel heeft ingegoten. Ze jaagt haar ambitie na en wordt niet alleen een gevierd muzikant in Colombia, maar ook een rolmodel voor Latijns-Amerikaanse vrouwen. Maite is niet alleen een stoere bandleider (“het meest stressvolle dat je kunt bedenken”), maar ook solist, zangeres en geeft leiding aan alle media-activiteiten. Tegelijk legt ze de geldende eisen aan de stereotypen over vrouwelijke schoonheid in Colombia naast zich neer. Niet eenvoudig, want veel salsaliefhebbers zijn conservatief en gelovig. Ze hebben verschillende ideeën over het gezin, over seksualiteit, over de positie van de vrouw. Hoe verhoudt Maite zich hiertoe?

In de documentaire werkt ze aan haar vijfde en meest ambitieuze album, Cuba Linda –genomineerd voor een Latin Grammy. Ze noemt het album een samenvatting van haar leven, de kroon op haar werk. Maar tijdens de opnamen begint er bij Maite iets te knagen. De muzikale topsport eist zijn tol. Ze ontwikkelt een haat-liefde verhouding met haar trompet, die haar zowel voldoening als frustratie geeft. En ze raakt in gevecht met het leven dat ze leidt.

Het Uur van de Wolf:  Ademtocht – De vele gevechten van Maite Hontelé: donderdag 21 november 2019, 22.55 uur bij de NTR op NPO 2. Het decembernummer van Heaven, dat 17 december in de winkels ligt, bevat een interview met Maite Hontelé.