De vergeten Frankie Miller

9 februari 2018

NRC-columnist Frits Abrahams breekt in het nieuwe nummer van popmagazine Heaven, dat vandaag verschijnt, een lans voor de Schotse soulzanger Frankie Miller. ‘De zwartste stem sinds Otis Redding’.

‘In de popmuziek heb ik altijd van ‘stemmen’ gehouden. Ik bedoel échte stemmen. Stemmen die zangers en zangeressen gebruiken om een intense emotie over te brengen. Otis Redding is voor mij het beste voorbeeld, ik zal nooit uitgeluisterd raken op de doorleefde manier waarop hij zijn soulnummers zong. Hij is er wereldberoemd mee geworden en gebleven. Dit in tegenstelling tot de Schotse zanger die hem in kwaliteit benaderde: Frankie Miller.

Merkwaardig genoeg eindigde de zangcarrière voor Miller bijna even dramatisch als voor Redding: Miller (45 jaar) kreeg een hersenbloeding, Redding (26 jaar) kwam om bij een vliegtuigongeluk. Voor mij is Frankie Miller de beste blanke soulzanger ooit. Met die voorkeur verkeer ik in goed gezelschap: Rod Stewart. Stewart zag hem voor het eerst in een zaal in Richmond optreden. Miller zong These Arms Of Mine van Redding. ,,Ik kreeg tranen in mijn ogen, zó goed was hij’’, vertelde Stewart. En de weduwe van Redding zei: “Die kleine witte jongen, Frankie, heeft de zwartste stem sinds Otis.’’

In de nieuwe Heaven interviews met onder anderen Margo Price, Robert Finley, Oscar Benton, Nicole Atkins en Calexico. En natuurlijk zoals altijd meer dan 100 albumrecensies en ontroerende persoonlijke columns.