De vergeten psychrock van Spooky Tooth

10 juni 2015

Tegenwoordig mag de groep grotendeels vergeten zijn, in zijn glorietijd, eind jaren zestig, begin jaren zeventig, genoot de Brits-Amerikaanse psychrockbluesband Spooky Tooth een zekere faam én het respect van muziekliefhebbers. De negen cd’s tellende box Spooky Tooth – The Island Years (An Anthology) 1967-1974 laat duidelijk horen waarom ze destijds die goede reputatie genoten – én waarom ze nu nagenoeg vergeten zijn.

Voortgekomen uit de Britse groep Art, wier enige album, Supernatural Fairy Tales uit 1967, de box opent, bestond Spooky Tooth uit eersteklas muzikanten. De bekendste zijn gitarist Luther Grosvenor en organist-zanger Gary Wright. Grosvenor zou later deel uitmaken van Stealers Wheel en Mott The Hoople, zij het dat hij zich daar Ariel Bender noemde. Wright baarde opzien met zijn soloalbum Dream Weaver en soorde een hit met Are You Weeping. Toen de Art-leden Grosvenor, zanger Mike Harrison, bassist Greg Ridley en drummer Mike Kellie (drums) eind 1967 de handen ineensloegen met de Amerikaan Wright veranderde de muzikale focus zodanig dat ze zich omdoopten tot Spooky Tooth.

In de periodes 1967-1970 en 1972-1974 (tussendoor bestond de band namelijk even ruim een jaar niet) maakte het vijftal zeven albums, waarvan Spooky Two met de hit That Was Only Yesterday er huizenhoog bovenuit steekt. Alle platen zijn integraal terug te vinden in deze box, gestoken in mooie, facsimile lp-hoesjes, aangevuld met het niet eerder uitgebrachte album Live in Oldenberg 1973. Naast een typische jaren zestig poster zit er ook nog een fraai geïllustreerd boekje bij, met vele foto’s, een uitstekend essay en gedetailleerde informatie over de muziek.

Het levert een mooi volledig pakket op rond de progressieve rockband, die puur muzikaal veel in zijn mars had. Spooky Tooth echter nergens in uit, zeker niet in het schrijven van liedjes, wat verklaart waarom ze nu nog amper bekend zijn. Groepen als Wishbone Ash, Free, Humple Pie en, niet te vergeten, Led Zeppelin wisten van min of meer hetzelfde heel wat meer te maken. Zo ging Spooky Tooth de popgeschiedenis in als een sympathieke subtopper.

Dit is een van de recensies die het nieuwe nummer van Heaven niet haalden. In het blad dat eind deze week verschijnt staan meer dan 100 recensies. Heaven is geheel vernieuwd. Wilt u het blad niet missen, maak dan gebruik van onze lucratieve aanbieding.