De warme klank van Gregory Page

12 mei 2017

Van vintage singer-songwriter Gregory Page verscheen onlangs So It Goes, dat eens te meer getuigt van zijn liefde voor de warm klinkende Amerikaanse muziek uit vroegere tijden. De Amerikaan van Armeens-Ierse komaf is vooral in Nederland populair. Voor zijn concert in het Utrechtse TivoliVredenburg geeft Heaven 2x2 vrijkaartjes weg.

So It Goes is zijn zevenentwintigste album. “Eerlijk gezegd was ik zelf het overzicht een beetje kwijtgeraakt”, vertelt de sympathieke Page in de brasserie van TivoliVredenburg. Hij verblijft geregeld in Utrecht. “Onlangs heb ik via eBay twee albums teruggekocht die ik zelf niet meer had. Als een album af was zei ik: goodbye and good luck. Ze gingen doorgaans op een kansloze missie, mijn muziek redt het niet in de buitenwereld zonder liefdevolle ondersteuning. Tot mijn blijdschap vond ik zo’n acht jaar geleden weerklank in Nederland. Je kunt je nauwelijks voorstellen wat dat met me deed. Ik heb nu een doel voor ogen wanneer ik een album maak. Ik weet dat er een publiek is.”

De zang van So It Goes is grotendeels opgenomen in de Amsterdamse Pouwer Sound Studio. “Eigenaar Paul Pouwer heeft een nog grotere fascinatie voor oude microfoons dan ik. Hij heeft er in ieder geval meer.” Volgens Page kan de invloed van een zangmicrofoon nauwelijks worden overschat. “Het is de brug tussen de zanger en zijn gehoor.” Op het podium neemt hij altijd zijn eigen klassieke microfoon mee. “Ook vanwege mijn smetvrees”, zegt hij met gevoel voor ironie.

Say A Prayer, een van de mooiste nummers van zijn sterke nieuwe album schreef Page na een bezoek het tijdelijke opvangkamp voor asielzoekers in het Nijmeegse Heumensoord. “Ik zag volwassenen die totaal ontredderd waren, naast kinderen die moeiteloos hun weg leken te vinden maar vooral druk waren.” Het muzikale idioom van Page mag dan diep geworteld zijn in de vorige eeuw, zijn inspiratie vindt hij in deze tijd. Winter is wonderful when you’re indoors. Home by the fire, safe in warm clothes.

Gregory Page & band live: donderdag 18 mei in TivoliVredenburg, Utrecht. In het komende nummer van Heaven dat vrijdag 9 juni verschijnt staat een uitgebreider interview met Gregory Page. Wie vóór vrijdag 26 mei een abonnement neemt krijgt het nieuwe nummer thuisgestuurd. Wie wil meedingen naar de vrijkaarten, moet ons vóór dinsdag 16 mei laten weten wat Page’s hometown is. Antwoorden naar redactie@popmagazineheaven.nl .