De worsteling van Maaike Ouboter

2 juli 2015

Twee jaar na haar doorbraak met Dat Ik Je Mis in De Beste Singer-Songwriter Van Nederland kwam Maaike Ouboter deze week op 1 binnen met haar debuutalbum En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt. Een opsteker voor de 23-jarige zangeres die lang worstelde met het succes van dat ene liedje. “Om te kunnen schrijven moest ik weer terug naar het gevoel dat het niet uitmaakt wat andere mensen ervan vinden.”

In mei 2013 zong ze voor het eerst Dat Ik Je Mis in De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Het liedje over haar overleden ouders maakt zo veel indruk dat het in Nederland en Vlaanderen al snel op eerste plaats stond. Maaike Ouboter bracht het nummer op verzoek van de Koninklijke Familie ook tijdens de uitvaart van Prins Friso. Samen met producer Joost Zweegers alias Novastar werkte ze zo’n anderhalf jaar aan En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt.

Maaike Ouboter voelde veel druk om het succes van Dat Ik Je Mis te evenaren. “In het programma kon ik dat wel loslaten, maar daarna was ik me ervan bewust dat er opeens verwachtingen waren. Mensen kenden me als het meisje met de gitaar dat rustige, kleine liedjes zingt. Ik probeerde weer hetzelfde te maken, en dat lukt dan natuurlijk niet. Ze overwoog zelfs even om het muzikale roer helemaal om te gooien: “Maar je afzetten tegen iets dat je gemaakt hebt, moet je volgens mij nooit doen. Want het is iets moois waar veel mensen wat aan hebben. Dat mag je nooit verloochenen.”

Ze voerde vele gesprekken over haar muzikale worsteling. “Schrijven lukte toen echt niet.” Uiteindelijk overwon Maaike Oouboter haar writer’s block en nu ligt er dan En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt. “Die titel is natuurlijk veel te lang, maar ik heb ’m verdedigd als een leeuw. Want de titel zegt iets over alle liedjes op de plaat. Wat er ook gebeurt: het leven gaat door en het is oké. Ik heb mezelf aangeleerd om altijd van het positieve uit te gaan. Dat is niet altijd makkelijk, maar je merkt toch vaak dat het een volgende dag ineens weer beter gaat.”

Bekijk het complete interview

Speellijst Maaike Ouboter

© Face Culture