Deze zaterdag is het Record Store Day

12 april 2019

Zaterdag 13 april is Record Store Day, de dag dat wereldwijd de ‘ambachtelijke’ platenzaak in het zonnetje wordt gezet. Met veel ‘instores’ door artiesten en bijzondere (meest) vinyluitgaven. Een release waar al enige tijd door rootsliefhebbers naar wordt uitgezien is het album Next Of Kin, waarop de Rotterdamse Dawn Brothers de handen ineen hebben geslagen met DeWolff, Tim Knol en nog een paar americanaliefhebbers.

Wat al deze artiesten gemeen hebben is de onweerstaanbare drang om tijdloze muziek te maken - ontstaan uit een onvoorwaardelijke en diepe liefde voor de Amerikaanse muzikale roots. Bas van Holt, zanger/gitarist van Dawn Brothers: “Het idee voor Next Of Kin komt van Levi. [Levi Vis is zanger en bassist van Dawn Brothers - Heaven]. Hij en muziekproducer Sam Jones hadden een lijntje lopen naar de Wisseloord Studios in Hilversum. Een plek met veel geschiedenis waar het hogere segment van de Nederlandse popmuziek opneemt. Onze scene is gewend in eigen beheer op te nemen, vaak in kleine ruimtes. Dan is het te gek om in één ruimte te kunnen zitten met blazers en strijkers, want het leek ons fantastisch het samen met aantal goede vrienden te doen. Pablo van DeWolff en Tim brachten droegen nummers bij, en we doen een cover van Jim Ford met de mensen van Coal Harbour. We hadden drie dagen tot onze beschikking en die hebben we ten volle benut.”

“Met DeWolff hebben we al lang een goede band. We kennen elkaar van de tour en ons debuutalbum is opgenomen in de Utechtse studio van Pablo. Tim hebben we beter leren kennen in aanloop naar het festival Once In A Blue Moon, dat vorig jaar voor de eerste keer werd gehouden in het Amsterdamse Bos. Hij was ambassadeur van het festival en wij stonden er geboekt. We hebben meegewerkt aan een podcast en het bleek goed te klikken tussen ons.”

De eerste single van het album, Let’s Be There Together,  is al eerder uitgebracht, samen met een video die Bas van Holt maakte met een oude Sony High 8 videocamera. “Die heb vorig jaar voor een paar tientjes gekocht, de laatste generatie videocams die nog met bandjes werkte. Tijdens onze tournee samen met DeWolff heb ik voortdurend opnamen gemaakt. En er zijn ook opnamen in de studio. Het geeft mooi het ‘familiegevoel’ weer dat we hebben met de jongens van de DeWolff en anderen.”

Vandaag verschijnt Devil Woman, de tweede single (met video). Het vinylalbum Next Of Kin  wordt uitgebracht op Record Store Day. Op diezelfde zaterdag presenteert de Rotterdamse band het album in het Zonnehuis in Amsterdam Noord, samen met de muzikanten die aan het album meewerkten: DeWolff, Tim Knol, Coal Harbour, Merel Sophie, David Gram, Stefan Wolfs en Sam Jones. ’s Middags doen Dawn Brothers een instore bij Concerto in Amsterdam. Vanaf 19 april is het album ook digitaal te beluisteren via Spotify, iTunes, etc.