Dhafer Youssef op eerste Ud Festival

4 oktober 2016

De Tunesische jazz-zanger en ud-speler Dhafer Youssef overbrugt verschillen alsof ze niet bestaan. Tussen Oost en West, tussen traditioneel en hedendaags. Zijn nieuwe album Diwan Of Beauty And Odd voegt zich naadloos in een oeuvre dat een genre op zichzelf lijkt te worden. Op woensdag 2 november is Dhafer Youssef te zien in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, in het kader van de eerste editie van het Ud Festival, waar de Arabische luit – ook wel oud of oed genoemd – centraal staat.

“Ik ben een kunstenaar die zichzelf wil uitdrukken”, zegt Youssef over de telefoon vanuit Tunesië, waar hij weer woont nadat hij jaren in Europa – Wenen vooral – heeft doorgebracht. “Door aanleg en interesse is muziek mijn medium geworden. Ik gebruik alle muziek die mij inspireert om mijn eigen muziek te creëren en daarbij laat ik me door niets beperken en door niemand de wet voorschrijven. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe wegen, dat was waarom jazz me al heel vroeg aansprak.”

Youssef verliet zijn vaderland al op jonge leeftijd. De muziekopleidingen vond hij niet uitdagend genoeg. Hij was al wel een vaardig bespeler van de Arabische luit en als zanger geschoold in het zingen van Koranteksten. “Ik houd niet van de term vluchteling – ik spreek liever van migrant. Ik vind dat grenzen er zijn om overschreden te worden.”

Het volledige interview met Dhafer Youssef is te lezen in het nieuwe nummer van Heaven dat 14 oktober verschijnt.

Het Ud Festival is van 14 oktober tot 13 november en vindt plaats op diverse locaties in verschillende steden. Raadpleeg voor programma, informatie en tickets de festivalsite.