The Dictators willen rock and roll redden

20 juli 2014

Hun album Go Girl Crazy! uit 1975 wordt tegenwoordig gerekend tot het allerbeste wat de vroege Amerikaanse punkscene voorbracht, toch deden The Dictators uit New York City ons land nooit aan. Na 41 jaar gaat dat veranderen. Op 23 juli begint de band zijn Europese tour in Rotown Rotterdam. Heaven heeft 2 kaartjes weg te geven voor dit op voorhand historische optreden.

Met als kernleden frontman ‘Handsome’ Dick Manitoba, het alias van Richard Blum, de voormalige roadie die zanger werd, bassist en songsmid Andy Shernoff en gitarist Ross ‘The Boss’ Friedman, bracht de band na zijn overweldigende debuut nog  twee klassieke albums uit: Manifest Destiny (1977) en Bloodbrothers (1978). Commercieel liep het allemaal minder.

Na album nummer drie gaven The Dictators er de brui aan en gingen ze ieder huns weegs. Helemaal los lieten de muzikanten elkaar echter nooit en na meerdere kortstondige reünies en gezamenlijke projecten was de band eind jaren negentig weer intact. Dat leverde in 2001 het uitstekende album D.F.F.D. op, met de knallende opener Who Will Save Rock and Roll? Sinds die tijd ging het af en aan, met als tastbare herinnering het prima live-abum Viva Dictators uit 2005. Omdat de bandleden een prominente rol spelen in de New Yorkse rockscene waren ze een van de hoofdgasten tijdens de afscheidsconcerten van de roemruchte club CBGB’s.

In 2011 begonnen Manitoba, Friedman en JP 'Thunderbolt' Patterson, die tussen 1991 en 1996 bij The Dictators drumde, de band Manitoba. Op bas vroegen ze Dean Rispler en als tweede gitarist Daniel Rey, ook wel 'de vijfde Ramon' genoemd vanwege zijn vele werk voor en met de Ramones. In die periode gingen de oer-Dictators serieus broeden op een antwoord op de steeds maar weer terugkerende vraag van fans uit Amerika en verre omstreken: wanneer komen The Dictators in mijn  stad spelen? Op zeker moment besloten ze aan de oproep gehoor te geven. De bandnaam Manitoba is veranderd in The Dictators NYC, de laatste drie letters staan er "omdat het niet allemaal de oorspronkelijk bandleden zijn".

Het zal de fans ongetwijfeld worst zijn, zo lang die maar samen met ‘Handsome’ Dick Manitoba kunnen brullen: ‘Who Will Save Rock And Roll?’

The Dictators NYC live: woensdag 23 juli in Rotown, Rotterdam

Win 2 tickets voor dit bijzondere optreden op 23 juli. Je maakt kans op deze prijs als je het antwoord weet op de volgende vraag: welk beroep had Handsome Dick Manitoba in New York na de split van de band eind jaren zeventig, sommelier of taxichauffeur? Het antwoord graag voor 10 juli naar info@bvsp.nl