Domweg gelukkig in Denemarken

2 september 2015

Bonus van het pensioenfonds? Want wat liep er afgelopen week toch veel grijs rond op het festivalterrein in Tønder, een stadje in het zuiden van Denemarken. Wel meer dan, eh... vijftig tinten. Flauw, ware het niet dat de jaarringen van het Tønder Festival eveneens richting de vijftig gaan. Kennelijk zijn festival en publiek samen ouder geworden. Begonnen als een puur Scandinavisch folkfestival kwam er al snel Keltische folk bij en inmiddels is het aanbod al enige tijd flink uitgebreid met Americana. Een efficiënte festivalsetting, dat ook: twee podia in grote circustenten, twee in fraaie, intieme Belgische spiegeltenten, én een groot openluchtpodium. Over de catering viel evenmin te klagen: bier, aquavit en wat al niet meer.

Doedelzak, harp of gitaar? Keuzes moesten gemaakt worden en al helemaal bij ruim 120 optredens in vier dagen tijd. In Tønder ging onze aandacht uit naar levende legendes als John Prine, Richard Thompson en Chris Smither. Ook tal van minder bekende artiesten,zoals Lynn Miles, The Stray Birds, Eleanor Shanley, The Bros. Landreth, Adam Holmes & The Embers, Hayseed Dixie en Hot Rize, wisten te bekoren. En The Wood Brothers waren ronduit verrukkelijk met hun aan The Band schatplichtige muziek. Zodoende hebben wij de Keltische en Scandinavische folk laten varen. Hebben wij daarmee de kans gemist om de nieuwe Agnes Nobel te ontdekken? Het zij zo.

De krachtige, akoestische set van de vitale Richard Thompson overtuigde. Wat een vakman. Al weet hij bij het roepen van verzoeknummers niet meer te repliceren dan “wat een grappig accent”. Naast een groot aantal prijsnummers van eigen hand kwam ook Sandy Denny’s klassieker Who Knows Where The Times Goes? langs. De pionier van de Britse folkrock weet het inmiddels: I will still be here, I have no thought of leaving. I do not count the time.

Rising country star Sturgill Simpson liet zich ontvallen het beu te zijn avond aan avond enkel eigen werk te spelen. Waarop hij zijn gloedvolle set afsloot met een uitgesponnen krachtige versie van Listening To The Rain van het legendarische bluegrassduo The Osborne Brothers. Zeker gezien hun nuchtere volksaard toonden de Denen zich bijzonder enthousiast, maar een bis kon er bij Simpson toch niet af.

Niet enkel grijs, ook veel regen. Wij volhardden en werden beloond: de zaterdag bood veel moois. Die festivaldag leek een jonger publiek te trekken en de zon maakte het muziekfeestje compleet. The Lone Bellow (zie foto) ontpopte zich als de revelatie van de dag: voorheen grossierend in soepele folkrock, tegenwoordig een ambitieuze, stevige rockband.

Fraai en zelfs ontroerend was de Townes Van Zandt Tribute. Hans Theessink, die met een presence van liefst veertig edities gerust de peetvader van het Tønder Festival mag heten, en – ook handig – vloeiend Deens spreekt, bood een rits troubadours de gelegenheid hun favoriete lied van de singer-songwriter’s singer-songwriter uit te voeren. Op het podium: Chris Smither, Butch Hancock, Mary Gauthier, Richard J. Dobson en oudste zoon JT Van Zandt, die overigens griezelig veel op zijn vader lijkt en bovendien ook zo klinkt. Hancock en Smither vertelden tussen de liedjes door liefdevol anekdotes over hun aan drugs, drank en depressie bezweken goede kennis. Het eerbetoon aan ‘de Vincent Van Gogh van de Americana’ werd extra intens doordat het podiumlicht tot tweemaal toe uitviel maar de muzikanten onverstoorbaar verder speelden. In het Deense duister zong het publiek zachtjes mee met If I Needed You. Kippenvel to ease the pain.

Denemarken blijkt het gelukkigste land ter wereld te zijn. De Britse journaliste Helen Russell weet in The Year Of Living Danishly: Uncovering The Secrets Of The World's Happiest Country waarom: “Denen zijn niet blij op die typisch Amerikaanse klopje-op-de-rug- en have a nice day-manier, of op de Australische feestje-op-het-strand-wijze. Denen zijn gewoon uiterst tevreden over zichzelf en over hun leven, een gevoel dat mensen solidair maakt, voor meer wederzijds vertrouwen zorgt en stress reduceert.” En ze hebben natuurlijk het Tønder Festival.

Tønder Festival van 27 augustus t/m 30 augustus.