Don McLean naar Nederland

25 april 2018
Don McLean komt in oktober 2018 voor drie concerten naar Nederland. De legendarische singer-songwriter komt naar Groningen, Eindhoven en Utrecht.De kaartverkoop start op donderdag 26 april om 10:00 uur via de websites van de verschillende podia.

Met American Pie, van het gelijknamige album uit 1971, scoorde Don McLean in een van zijn allergrootste hits. Een nummer dat in een glijvlucht door de geschiedenis van de Amerikaanse popmuziek scheert en telkens weer fascineert. Deels doordat de werkelijke betekenis van de tekst altijd wat mysterieus is gebleven, al was het bepaald geen lofzang op de Amerikaanse droom. "Eigenlijk komt het hier op neer dat in American Pie alles fout loopt”, verklaarde de zanger zijn tekst in 2015. Via veilinghuis Christie’s had hij het manuscript van de monsterhit verkocht voor maar liefst 1,2 miljoen. Dat was dan in ieder geval niet fout gelopen.

Dit jaar verscheen, na een lange tijd van creatieve stilte, zijn nieuwe album Botanical Gardens. In een interview met het Duitse Rolling Stone zegt hij dat je alleen albums moet uitbrengen als je werkelijk iets te zeggen hebt. En hoewel het muzikaal gezien allemaal wat minder opwindend is dan in de old days, heeft de sympathieke Amerikaan nog altijd genoeg te zeggen: “Helaas vind je vandaag nauwelijks nog poëzie en romantiek terug in dingen die gemaakt worden. Dat is eigenlijk wat ik voorzag in American Pie.”

Voor Botanical Gardens vond hij zijn inspiratie in de tuinen rondom het Sydney Opera House. “Eigenlijk gaat het allemaal om schoonheid, met als altijd een zekere weemoed om vergankelijkheid”, verklaart hij tegen Rolling Stone. Waarbij hij ook herinneringen ophaalt aan de recent overleden Tom Petty. Want hij ziet met lede ogen aan dat langzaam maar zeker de zangers die net als hij de liedjes en de melodieën koesteren ons ontvallen. “Dat maakt mij wel steeds populairder”, zegt hij met de tong in de wang.

Don McClean live: 10 oktober in De Oosterpoort, Groningen: 12 okober in Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven; 13 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht