Donkers & Kleijwegt winnen Jip Golsteijn-prijs

21 februari 2012

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2012 is gistermiddag uitgereikt aan Sander Donkers en David Kleijwegt. Het is de bekroning voor hun verhaal over Lucky Fonz III en Guido Belcanto dat 19 februari 2011 verscheen in Vrij Nederland. De prijs is vernoemd naar de in 2002 overleden pionier van de Nederlandse popjournalistiek en wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

Het bevorderen en bekronen van een bijzondere journalistieke prestatie op cultureel gebied, dat is de doelstelling van deze prijs. En dan in het bijzonder interviews of reportages op het terrein van muziek, film en literatuur, genres waarin de naamgever excelleerde. Jip Golsteijn verzorgde decennialang de rubriek Popscore in De Telegraaf. Vanaf 1968 tot aan zijn plotselinge dood op 22 februari 2002 interviewde hij meer dan 3000 artiesten en schrijvers. Hij gold als de nestor van de Nederlandse popjournalistiek.

De tandem Donkers/Kleijwegt treedt volgens de jury bestaande uit Nathalie Kester, Bertjan ter Braak en Paul Evers in de voetsporen van de meester. Uit het juryrapport: "In een bijzondere dubbelslag, die uitmondt in een kwartetvorm, stapt het duo in de auto naar België, waar in caravanpark Siësta de koning van het Vlaamse levenslied resideert: Guido Belcanto. Op de achterbank zit, een beetje nerveus, zijn opvolger, Lucky Fonz III. Na een rit langs wat in Belcantotermen ‘de pechstrook in het leven’ heet, is het zover… de rest moet u zelf lezen. Want onnavolgbaar wordt dit curieuze tweetal in woord en beeld gebracht, in een pageturner zonder weerga, onder de welluidende titel Hou Van Ons, de laatste troubadours."

In hun dankwoorden haalden de laureaten liefdevolle herinneringen op aan Jip Golsteijn. Zo wist Sander Donkers te melden dat de nestor een interview van hem met John Hiatt in Het Parool had voorzien van het commentaar: “Alles staat er netjes in.” Hij had het opgevat als een compliment.

Andere genomineerden voor de prijs waren Robert Haagsma (o.a. Algemeen Dagblad en Revolver's Lust for Life), Menno Pot (de Volkskrant) en Saul van Stapele (o.a. Nieuwe Revu en NRC Handelsblad).

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 2500.