Dood Lemmy einde Motörhead

30 december 2015

Ian ‘Lemmy’ Kilmister zal gemist worden op de concertpodia en zeker in zijn stamkroeg The Rainbow Grill & Bar op Sunset Strip in Hollywood, waar hij zich toelegde op het drinken van wodka-cola in plaats van zijn vroegere ongezondere lievelingsdrankje whiskey-cola. Het verstand komt met de jaren. "Lemmy was Motörhead", aldus drummer Mikky Dee. "Natuurlijk betekent dit het einde van de band."

Afgelopen dagen heb ik een paar keer nog eens Ace Of Spades beluisterd.

If you like to gamble, I tell you I'm your man / You win some, lose some, all the same to me / The pleasure is to play, makes no difference what you say / I don't share your greed, the only card I need is / The Ace Of Spades.

Playing for the high one, dancing with the devil / Going with the flow, it's all the game to me / You know I'm born to lose, and gambling's for fools / But that's the way I like it baby / I don't wanna live for ever / And don't forget the joker! 

Lemmy Kilmister werd zeventig en stierf na een kort gevecht tegen een agressieve kanker, zo berichtten verschillende muziekwebsites maandagnacht, wat kort daarop werd bevestigd op de Facebookpagina van Motörhead. De oerband van de heavy metal stond afgelopen zomer nog op de twintigste editie van metalfestival Graspop. Daar zorgde Motörhead voor een explosieve finale met klassiekers als Ace Of Spades en Overkill.

Lemmy sukkelde al geruime tijd met zijn gezondheid. Niet verwonderlijk, want hij was een notoir roker en drinker. De voorbije maanden waren er nog berichten dat hij onwel was geworden op het podium en aan een longinfectie leed. In september kondigde de band op tournee door Noord-Amerika aan alle concerten te annuleren tot hun voorman helemaal was hersteld. Maar pas heel kort, op Tweede Kerstdag, zou Lemmy hebben vernomen dat hij aan kanker leed. Twee dagen later is hij thuis overleden.

“We zijn geschokt en erg verdrietig, er zijn geen woorden voor”, aldus de band in een korte boodschap op Facebookpagina. Aan de fans wordt gevraagd om Motörhead, bekend om zijn loeiharde concerten, “luid te laten weerklinken”.

Verschillende muzikanten betuigden intussen al hun medeleven, onder wie Ozzy Osbourne: “Ik ben een van mijn beste vrienden verloren. Lemmy zal erg gemist worden. Hij was een krijger en een legende. Ik zie je aan de andere kant”, schreef hij op Twitter.

Ian ‘Lemmy’ Kilmister: 24 december 1945 - 28 december 2015.