Douglas Firs speelt in houtzagerij

14 juni 2018

Zaterdag 16 juni speelt de Gentse formatie Douglas Firs in Molen de Ster in Utrecht. Die historische molen, pal in het centrum van de stad, is op zaterdagen geregeld in gebruik als houtzagerij. Meest gezaagd: Douglas sparren.

Het verband tussen bandnaam en locatie lijkt te voor de hand liggend om er geen gebruik van te maken. En als de rootsy rock van Douglas Firs ergens prachtig tot leven kan komen, dan wel in de molen die in alles hout ademt, 

In een vorig jaar in het magazine gepubliceerd interview vertelde voorman Gertjan van Hellemont dat hij voor hun jongste album Hinges Of Luck wilde niet hetzelfde doen als op de voorgangers Shimmer & Glow (2012) en The Long Answer Is No (2015). Dus nam hij de tijd om te broeden op iets onderscheidends. Dat bracht hem wekenlang ver van huis: New York en vooral Montreal. “Zoiets ligt eigenlijk helemaal niet in mijn aard. Het was een soort escapisme; ik had mezelf wijsgemaakt dat er geen druk was en dat ik nog helemaal niet per se hoefde te denken aan een nieuwe plaat. Wat ondertussen natuurlijk wel gebeurde.”

De reis was geen geijkte ‘inspiratie-roadtrip’, maar de weken in Canada leverden wel het materiaal op voor het prachtige, sterk thematische Hinges Of Luck. In plaats van ‘exotische onderwerpen’ lijkt Van Hellemont aan de andere kant van de oceaan juist zaken ‘van thuis’ te hebben verwerkt – vooral zeer uiteenlopend eindigende relaties. “Schrijven is voor mij vooral alles proberen wat bovenkomt. Dat leverde best veel materiaal op, waarin ik eenmaal thuis een rode draad heb gezocht. Ik vond het confronterend wat ik zoal had opgeschreven. Die samenhang maakt wel dat ik dit mijn eerste ‘echte album’ vind.”

Hij vroeg zich ook af of de plaattitel een van de nummers moest zijn. Hinges Of Luck, ‘scharnieren van geluk’, bleek toch een passende keus. “Het geeft een beeld van troost in de fase van het leven waarin veel vrienden en ikzelf ons bevinden. De tijdgeest maakt dat we onszelf veel druk opleggen. We kunnen worden wat we willen, maar dat moeten we nog wel waar maken. Je hebt niet alles in de hand en dingen kunnen flink tegenwringen. Het titelnummer is daarom een soort verering van het toeval.”

Douglas Firs in houtzagerij Molen de Ster: zaterdag 16 juni