Droomconcerten van Pearl Jam-zanger Eddie Vedder

3 september 2012

Eind juli gaf Pearl Jam-zanger Eddie Vedder in het Amsterdamse Carré twee akoestische soloconcerten voor een enthousiast publiek dat voor een aanzienlijk deel uit buitenlanders bestond. Een vrouwelijke fan uit Rotterdam die vlak voor het concert hoorde dat Vedder optrad en onmiddellijk in de trein was gesprongen om erbij te kunnen zijn, maakt nog snel een foto van haar held voordat de lichten doven.

Waar de Ierse singer-songwriter Glen Hansard zijn korte maar indrukwekkende voorprogramma eindigde met een cover van de musician's musician Daniel Johnston, opent Vedder met diens Walking The Cow, gevolgd door het nummer Wishlist van Pearl Jam. Een wensenlijstje, gezongen op een stuwend ritme. Van het vorig jaar verschenen album Ukelele Songs worden daarna drie nummers gespeeld.

Vedder neemt de fans snel voor zich in - voor zover dat nog nodig is - door een Nederlandse tekst voor te lezen. Het is nog maar een paar weken geleden, zo vertelt hij, dat hij met Pearl Jam in Nederland was, maar hij had zijn publiek al gemist. Na complimenten voor het mooie Theater Carré en het fijne publiek volgt Soon Forget, met de fraaie regels: Sorry is the fool who trades his love for high-rise rent. Seems the more you make equals the loneliness you get.

Nadat Vedder het publiek zijn in Nederland gescoorde tattoo heeft getoond, speelt hij weer twee Pearl Jam-nummers, Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town en Drifting. Hierna volgen wat mij betreft de hoogtepunten van de avond: liefst vijf nummers van Into The Wild, de soundtrack bij de gelijknamige film, waaronder het samen met Glen Hansard uitgevoerde Long Nights. Tijdens de twee optredens in Carré worden in totaal negen van de elf numers gebracht van dit album, waarvoor Vedder in 2007 een Golden Globe won.

Na Into The Wild weer vier Pearl Jam-nummers, waarvan Bugs wordt opgedragen aan de aanwezige oprichtster van de Nederlandse Pearl Jam-fanclub, die bij een optreden van de band eerder dit jaar een enkel brak. Ze mag op het podium komen zitten en krijgt van Vedder als cadeautje een boek. Dan  volgt een van vele kippenvelmomenten tijdens het concert: het nummer Society (Society, you’re a crazy breed, I hope you’re not lonely without me) van Into The Wild, opnieuw met Hansard aan Vedders zijde. Het concert wordt naar een climax geleid met Rockin’ In The Free World van Neil Young en Big Hard Sun van Gordon Peterson. Als allerlaatste nummer van de tweede encore nog een sfeervol Dream A Little Dream Of Me van The Mamas & The Papas. Daarna kunnen we naar huis, dromen van het volgende concert van Eddie Vedder.