Eefje de Visser is onderweg

3 oktober 2013

Wat is er voor een popmuzikant nou eigenlijk romantischer dan met je bandje er op uit trekken om tot in de verste uithoeken van het land de mensen te vermaken? “Supergaaf”, noemt Eefje de Visser het. “Door het touren ben ik ook gaan inzien dat ik heel erg graag op pad ben. Terwijl ik best een rustig iemand was, op zoek naar rust. Maar ik vind, geloof ik, meer rust in onderweg zijn dan in thuis blijven.”

Tweeëneenhalf jaar geleden diende Eefje de Visser zich met De Koek aan als een zingende reïncarnatie van Alice in Wonderland. Geen wonder dat ze te pas en te onpas werd vergeleken met Roosbeef, ook zo’n schijnbaar dromerig type dat enigszins confuus haar weg probeert te vinden in de grotemensenwereld, terwijl ze ondertussen klaarwakker de werkelijkheid beleeft.

In het jaar van haar doorbraak stond Eefje de Visser met haar band gelijk al op gerenommeerde als festivals als Oerol, Lowlands en Into the Great Wide Open, terwijl ze ze naast de clubs ook de theaters aandeed. Met een uitgebreide Vlaamse tournee in het vooruitzicht maakt ze momenteel eerst een rondje langs de grote Nederlandse popclubs, begeleid door toetseniste Annelie de Vries, gitarist Jacob van de Water, bassist Merijn van de Wijdeven en drummer Nicky Hustinx.

Eind augustus verscheen Het Is, de moeilijke tweede die beduidend kleiner is gehouden dan het zo succesvolle debuut: organischer van instrumentatie, fragmentarischer van taal, intiemer van sfeer. Als argeloze luisteraar krijg je pas gaandeweg door dat je eigenlijk geen acht slaat op de teksten. Je moet dan ook je oren spitsen om het gezongene woordelijk te kunnen verstaan, des te meer omdat de dictie lijkt opgeofferd aan de frasering – anders gezegd: de stem is gebruikt als een instrument.

“Bij mijn eerste plaat was ik meer bezig met ritmisch zingen, dat kwam ook door mijn vriendje, een rapper, dat inspireerde mij”, legt Eefje de Visser uit. “Toen deed ik bij De Wereld Draait Door een cover van Call Me van Blondie, en dat zong opeens heel lekker, ook al omdat het voor mij een vrij makkelijke melodie is. Ik dacht: ik vind het eigenlijk zó fijn om te zingen, ik moet niet meer zo bezig zijn met de originaliteit van de melodielijn, maar die stem veel meer aandacht geven – gewoon zingen.”

Lees het volledige interview met Eefje de Visser in de nieuwe Heaven, die half oktober in de kiosken ligt.

Eefje de Visser live: 3 oktober in Paradiso, Amsterdam; 10 oktober in Doornroosje, Nijmegen; 13 oktober in 013, Tilburg; 18 oktober in Tivoli, Utrecht (uitverkocht) en 20 oktober in Hedon, Zwolle.