Een avondje moord en doodslag met Murderballads Extended

14 januari 2020

Kijk uit! De Bende van Zes is weer bij elkaar. Ze hebben hun magazijnen geladen en messen geslepen. Vijf mannen en een vrouw staan aan het begin van een nieuwe strooptocht door Vlaanderen waarbij ze niets en niemand ontzien. Evenals tijdens hun eerste bloederige rondgang, hebben ze maar één doel: iedereen die hen voor de voeten loopt bestoken met hun moorddadige liedjes. En wees gewaarschuwd: ook passerende Nederlanders moeten eraan geloven bij deze Murderballads Extended.

Twee jaar geleden besteedde Heaven - achteraf - aandacht aan de eerste reeks Murderballads, een theatraal muziekprogramma rond het thema ‘Moord en doodslag’. Wie er destijds bij had willen zijn maar het – zoals wij, bijna - te laat ontdekte, krijgt nu een nieuwe kans. De gang van weleer is slechts op één plek gewijzigd. Tijs Delbeke (Nightman), zanger en multi-instrumentalist, is momenteel op avontuur met  Balthazar. Die vrijgekomen vacature wordt naadloos ingevuld door Gentenaar Klaas Tomme, een veelzijdig musicus die tal van projecten onder handen heeft (Ides Moon, Embracingfranki). Tomme voegt zich bij het vijftal Stijn Meuris (Noordkaap, Monza, Meuris), Gregory Frateur (Dez Mona), Lien De Greef (Lady Linn), bassist Bart van Lierde (Meuris, K's Choice) en drummer Karel De Backer (Dead Man Ray, Gabriël Rios, Flip Kowlier).

Tekenaar Erik Kriek is onbedoeld de aanstichter van Murderballads. Hij heeft vijf moorddadige liedjes 'verstript' in zijn boek In The Pines en vertelde daarover op de Nederlandse tv. Dat werd gezien door Martine Van Autrijve van het Belgische artiestenbureau Koortzz die meteen enthousiast raakte. Zij vertaalde het concept naar een theatraal programma met liedjes over misdaad, moord en doodslag van alle jaren en uit vele muzikale windrichtingen en stelde een solide band samen. Het bleek een gouden greep: het liep storm bij de 23 voorstellingen in evenveel culturele centra. De setlist, met nummers van Rihanna via Jeanne Moreau en Talking Heads naar, natuurlijk, Nick Cave, was even verrassend als gevarieerd. 

Heaven sprak met Gregory Frateur en Klaas Tomme. 

Gregory, wanneer stond vast dat er een tweede deel zou komen?

“We zagen allemaal dat zo’n avondvullend programma met lugubere, schrijnende en mooie nummers uitstekend werkte. Al tegen het einde van de eerste serie wisten we dat er een vervolg kwam. Dat gaat echter niet zo maar. Er moeten heel wat agenda’s naast elkaar worden gelegd, want iedereen heeft zijn eigen bezigheden. Maar de wil was er beslist. En nu we weer bezig zijn, merken we dat we er veel zin in hebben.”

En Klaas, hoe voelt het als nieuwkomer?

(Lachend): ”Mijn broer heet ook Tijs dus ik ben gewend in de voetsporen van een Tijs te treden. Maar serieus, het voelt heel aangenaam.”

Hebben jullie een all time murderballad top 3?

Gregory: “Voor mij Deep in the Woods van The Birthday Party, Strange Fruit van Nina Simone en Where The Wild Roses Grow van Nick Cave en Kylie Minogue.”

Klaas: “Ik houd het bij Far From Any Road van The Handsome Family, de themasong van de serie True Detective.”

Murderballads Extended belooft een mix te worden van nummers uit de eerste reeks en nieuwe aanwinsten. Kun je een tipje van de sluier oplichten?

Gregory: “Op de setlist staan nu ook Moonlight Shadow van Mike Oldfield en Mother Stands For Comfort van Kate Bush.”

Klaas: “En we doen een zwaar bewerkte, donkere versie van Delilah van Tom Jones.”

Stel, er zit een moordenaar in jullie midden. Wie van de collega’s verdenk je het eerst?

Gregory: “Ha ha, Stijn geldt zeker als eerste verdachte omdat hij Stijn is. Maar in tweede instantie heeft Karel wel een goed profiel. En als het een vergiftiging is, kijken we zeker ook naar Lien.”

Murderballads Extended is tot en met 29 februari te zien door het hele (Vlaamse) land.