Een jaar later: Geert Henderickx

1 september 2018

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Geert Henderickx overleed. Er zijn weinig dagen dat ik niet aan hem denk. Het was de muziek ons samenbracht en het is de muziek die de herinnering in leven houdt. Zo is staat Jeff Tweedy 3 september in de grote zaal van TivoliVredenburg. Ik weet zeker dat Geert daar heen zou zijn gegaan. (foto: Han Ernest)

Er waren zo veel artiesten waar we allebei een boontje voor hadden: John Hiatt, Lyle Lovett, Lucinda Williams, Levon Helm, Buddy Miller, Rhiannon Giddens, Ron Sexsmith, Chuck Prophet. Er waren er trouwens ook genoeg van wie we van elkaar niet konden begrijpen dat de ander die apprecieerde. Geert had bijvoorbeeld weinig op met wereldmuziek, maar het sneed altijd hout als we elkaar daarover onderhielden. Geert had sterke opinies, maar ze waren immer onderbouwd – op een enkel vooroordeel na, maar heeft niet iedereen recht op een paar stokpaardjes?

Na zijn dood heb ik me geabonneerd op zijn favoriete muziekblad, de Duitse uitgave van Rolling Stone. Volgens Geert was die veel beter dan de Amerikaanse. Twaalf keer per jaar ploft Geerts gelijk op mijn deurmat, want de Calvinistische Limburger had het goed gezien. Want dat was hij ook, een nuchter en sober mens, in niets een Bourgondische zuiderling, behalve dan in zijn ongebreidelde liefde voor de echte artiest en de Nederlandse taal. Hij genoot van mooi geformuleerde zinnen en niet alledaagse woorden.

Afgelopen zaterdag zou hij op Once In A Blue Moon in het Amsterdamse Bos zijn geweest. Ik denk dat hij zou hebben genoten van David Crosby, hoewel hij tevoren zou hebben gezegd er niet veel van te verwachten. En maandag aanstaande zou hij naar Jeff Tweedy zijn gaan kijken. Misschien zou hij zelfs nog een poging hebben gewaagd hem te spreken voor Heaven. Misschien ook niet, want hij heeft vaak over Tweedy en Wilco geschreven. Veel van zijn journalistieke stukken en columns staan verzameld op Popstukken, zijn nalatenschap aan de muziekliefhebber. Ik kan soms lang op die site verpozen.

Een jaar geleden alweer.