Een muzikaal 2016

1 januari 2016

Heaven wenst iedereen een mooi muzikaal 2016 toe. Nog nagenietend van het prachtige jubileumnummer – bedankt voor de vele complimenten en aanmoedigingen – werken we al weer aan nummer 101, dat interviews bevat met onder anderen Frank Boeijen, Jelka van Houten, Gary Clark Jr., Joe Ely, Mark Guiliana en Yorick van Norden.

De lijst van 100 albums uit 100 Heavens vond veel weerklank. “Ik ben weer eens met frisse oren naar mijn muziek gaan luisteren”, meldde lezer Louk Vanderschueren. De lijst bestaat niet louter uit essentiële albums die in de zestien jaar dat het magazine bestaat zijn verschenen, maar ook de muziek die je eigenlijk alleen in ons popmagazine aantreft, vonden er een plek. Het resultaat is een fraaie en verrassende reis door de popmuziek van de eenentwintigsgte eeuw.

Heaven kent de muziekhistorie, maar wentelt zich niet in nostalgie. Op deze eerste dag van het nieuwe jaar richten we onze blik dan alweer voorwaarts. Naar het nieuwe jazzfestival Transition dat in maart in Utrecht gaat plaatsvinden bijvoorbeeld, waar tal van spraakmakende artiesten acte de présence geven, onder wie Avishai Cohen, Ibrahim Maalouf en Mark Guiliana. Met de laatste hebben we een interview. De jazzdrummer extraordinaire is onder andere bekend van zijn samenwerking met Brad Mehldau in Mehliana.

Geert Henderickx ontmoette Jelka van Houten, de zus van, een kwalificatie die haar natuurlijk achtervolgt, maar de vraag is hoe lang nog. De Heaven-redacteur is onder de indruk van haar debuutalbum Hard Place For A Dreamer, "een americana-plaat om door een ringetje te halen". In het vraaggesprek verhaalt de vooral van musicals en tv-series bekende singer-songwriter over haar muzikale avonturen in Nashville en Memphis.

Verder in het komende nummer ruim baan voor de blues middels interviews met Gary Clark Jr., Joe Louis Walker en het Nederlandse Maison du Malheur. Geen acts overigens die het genre bijzetten in het bluesmuseum.