Een parel voor ieder festival

23 juni 2017

Het eigenzinnige Estse duo Maarja Nuut & Hendrik Kaljujärv was de sensatie van MMMoves, een nieuw onderdeel van de Nijmeegse Music Meeting waarbij wereldmuziek en dance elkaar omarmden. Van slow dance tot Afrofuturisme, je kon je (dans)lol niet op.

De Estse folktronica-nimf Maarja Nuut vond het een eerhet festival te mogen openen, vertelde ze enthousiast. Als dank gaf ze ons met haar partner, de avontuurlijke elektronica-wizzard Hendrik Kaljujärv een overrompelende set. Samen zetten ze macabere eeuwenoude Noordoost-Europese woudsprookjes en sagen schitterend op toon met Nuut's knarsende en schurende vioolspel, loopstation, en vervormde stem, aangevuld met duistere analoge synthesizer-uitbarstingen van Kaljujärv. De muzikale bijvangst bestond uit onbeheersbare microtonen, die door de analoge soundscapes krioelden. Bij Nuut's lijzige sprookjesverteltrant moest ik soms denken aan onze ‘eigen’ verhalenvertelster Nynke Laverman.

Naast een aantal nummers van haar internationaal geprezen meesterwerkje Une Meeles (In A Dream) brachten Nuut en Kaljujärv, die haar steeds beter is gaan aanvoelen, sinds hun debuutoptreden op Le Guess Who?, ook zeer intrigerend nieuw repertoire. Het samengedromde publiek, dat eerst de kat uit de boom keek, viel en masse voor haar zorgvuldig geregisseerde visionaire aanpak. Vooral als ze met haar loopstation haar vioolspel manipuleerde kwamen er niet eerder gehoorde groovy en bezwerende klankvlagen los, die het publiek verbijsterden. Aan het eind van het zinderende concert sloot het duo af met een vrolijk, en weer geraffineerd gelaagd deuntje. "Het is bij ons in Estland niet alleen kommer en kwel", zei de geluidsmagiër met een stem vol understatement. In deze vorm is het duo een parel op ieder festival. Dat beginnen meer programmeurs in de gaten te krijgen.