Eenmalig concert The xx

20 september 2012

De hotste indiepop band van dit moment komt dit najaar voor één show naar Nederland. The xx zal op donderdag 22 november een optreden geven in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht. De kaarten voor het concert van The xx gaan op vrijdag 21 september om 10.00 uur in de verkoop via tivoli.nl en vredenburg.nl. The xx brak in 2009 door met hun gelijknamige debuutalbum en bracht onlangs haar tweede plaat Coexist uit. Het concert is inmiddels uitverkocht.

Hieronder volgt een deel van het mooie interview dat Geert Henderickx met twee van de drie groepsleden had. Het hele vraaggesprek is te lezen in het jongste nummer van Heaven dat nu in de kiosk ligt.

Hoe de muziek van The xx te omschrijven? “Toevallig vroeg een tante dat laatst op een familiefeestje ook”, vertelt Oliver Sim, die praktisch om beurten met Romy Madley Croft het woord neemt. “Toen heb ik geantwoord: popmuziek. Want die term zegt helemaal niets, je kunt er alle kanten mee op. Het is een leeg begrip.” Goed, laten we het dan houden op een mix van pop, electro en new wave. Met als sleutelwoorden: minimalistisch, atmosferisch, ingetogen en fijnzinnig. En als referentiepunt: Young Marble Giants, het semilegendarische postpunktrio uit Wales, wier eerste en enige album Colossal Youth uit 1980 gerust zonder weerga mag heten. “Hadden we echt waar nog nooit van gehoord, laat staan dat we hun muziek kenden. We zijn op onderzoek uitgegaan en inderdaad: er is sprake van een bepaalde gelijkenis. Hetzelfde verhaal trouwens met de Cocteau Twins. Wat een fantastische muziek is dat toch.”

The xx zijn eigenlijk een soort doe-het-zelvers. Als een ingewikkeld liedje van iemand anders naspelen gewoon niet lukt, kom je tenslotte al gauw uit op iets dat letterlijk nergens op lijkt. Zo klonk hun versie van de aloude Wham!-kraker Wake Me Up Before You Go-Go ‘nogal duister’. Wat natuurlijk niets hoeft af te doen aan het creatieve talent. Niet voor niets betoverde debuut xx in de nazomer van 2009 meteen, sterker nog: de verzamelde Nederlandse smaakmakers verkozen het prompt tot album van het jaar. En niet voor niets ook doken op allerlei Engelse en Amerikaanse televisiezenders liedjes op in de meest uiteenlopende programma’s, shows, series en commercials, terwijl de popbewuste modekoning Karl Lagerfeld de gestileerde muziek van The xx gebruikte tijdens de presentatie van een herfst- en wintercollectie.

Op lentetournee door de Verenigde Staten bleef in Groot-Brittannië de verkoop ondertussen gestaag doorlopen, maar het album viel ternauwernood nog aan te slepen toen The xx die herfst de Mercury Prize won: binnen luttele dagen vlogen 40.000 stuks de winkel uit. In Nederland staat de teller inmiddels ver over de 15.000, inclusief ruim 3000 vinylexemplaren, zeker in deze tijd een onwaarschijnlijke hoeveelheid voor zo’n allesbehalve alledaags album. Enfin, het hele jaar 2010 tourde het drietal stug door, daarbij voor Engelse begrippen een opmerkelijke braafheid aan de dag leggend. “Als je een keertje flink doorzakt, slaat dat onherroepelijk op je stem, iets wat je natuurlijk niet kunt hebben als je de volgende avond weer moet optreden. Niet dat we geen plezier hebben beleefd, hoor, daar hoef je heus niet voor uit de band te springen.”

The xx live: 22 november Vredenburg Leidsche Rijn. Kaarten verkrijgbaar vanaf vrijdag 21 september 10.00 uur via Tivoli en Muziekcentrum Vredenburg.