Eerbetoon aan John Martyn

24 januari 2020

De Engelse singer-songwriter John Martyn (1948-2009) was een tobber. Hij verkeerde in het begin van zijn carrière met de nog meer getroebleerde Nick Drake, die zelfmoord pleegde op zijn 26e, voordat hij alom werd gehouden voor een muzikaal genie. Martyn ging verder. Wilde nooit uit de school klappen over Drake, waar hij geregeld vragen over kreeg, wat ik nog altijd zeer te prijzen vind.

In zijn persoonlijke leven had ook hij te kampen met demonen – en drank –, maar het leverde net als bij Drake prachtige muziek op. Zijn album Grace And Danger (1980) is een mijn meest gewaardeerde singer-songwriterplaten. Daarop weet hij folk en jazz op een perfecte manier met elkaar te versmelten. Hij was geen folkzanger in traditionele zin. Hij zocht vernieuwing, was virtuoos op gitaar, maar zocht vooral naar manieren om diepe emoties over te brengen.

The John Martyn Project bestaat uit zes jonge Engelse muzikanten/vocalisten die een tribute aan Martyn brengen. Oorspronkelijk was het idee een eenmalig concert in 2019 te doen om Martyn’s 10-jarig overlijden te herdenken. De reacties waren zodanig dat ze besloten op tournee te gaan. Vanaf vandaag zijn ze een week in ons land.

The John Martyn Project live: 24 januari in TivoliVredenburg, Utrecht; 25 januari in De Groene Engel, Oss; 26 januari in Cobblestone, Oldenzaal; 28 januari in Muziekgebouw, Eindhoven; 29 januari in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer.