Eerste video Jenee Halstead

17 november 2014

Twee jaar geleden verraste singer-songwriter Jenee Halstead me met het gedurfde Raised By Wolves. In 2009 had ik haar in mijn hart had gesloten met haar debuut The River Grace, in Nederland in 2011 uitgebracht door Continental Records, aangevuld met de ep Hollow Bones. Daarop etaleerde ze zich als een van de betere zangeressen en liedjesschrijvers in het americana-genre.

Op Raised By Wolves brak ze echter met alle americana-conventies. Op uiterst oorspronkelijke wijze bracht ze aspecten van andere muziekstijlen binnen de sfeer. Raised By Wolves klonk zo anders dan andere americanaplaten dat het voor menige liefhebber flink wennen was, al kon niemand ontkennen dat Halstead zich een geweldige zangeres toonde en dat de liedjes van uitzonderlijke kwaliteit waren. Als weinig anderen verstaat Halstead de kunst liedjes te schrijven die to the point zijn en gezegend met melodieën en hooks die vanzelfsprekend en memorabel aandoen.

Een van de hoogtepunten op Rasied By Wolves is een liedje dat zelfs helemaal voorbijgaat aan het alternatieve americanageluid: So Far So Fast. Openend als een postpunknummer van New Order of The Cure, met een strak mechanisch gitaarritme, heeft het een krachtig en gedreven rockgeluid, dat binnen de singer-songwritergenre maar zelden te horen is.

Dat ze uitgerekend dit liedje uitkoos voor haar eerste officiële video is een beetje merkwaardig, omdat het nauwelijks representatief is voor het album. Tegelijkertijd is het zo’n krachtige statement en zo’n voortreffelijk nummer dat het Halstead’s kwaliteiten perfect illustreert en demonstreert waarom ik haar zo hoog heb zitten. Ze is origineel, heeft lef en durft niet alleen anders te zijn dan de conventies haar voorschrijven, maar weet dat ook intellectueel én emotioneel waar te maken.

Omdat het tot volgend jaar zomer zal duurt voordat ze hier op tournee komt – met een nieuw album –, moeten we het voorlopig even doen met de fraaie video van So Far So Fast. Ik ben er er vooralsnog nog lang niet op uitgekeken.

 

Jenee Halstead live: zaterdag 23 mei in The Stables, Boskoop; zondag 24 mei in De Waag, Haarlem; dinsdag 26 mei opBlue Room Sessions, Den Bosch* ; zaterdag 30 mei in In The Woods, Lage Vuursche*; maandag 1 juni in Meneer Frits, Eindhoven*; woensdag 3 juni in Trianon, Nijmegen; donderdag 4 juni in Live Stage Marnix, Ede; vrijdag 5 juni in 't Keerpunt, Spijkerboor*; zaterdag 6 juni in Tangelder Presenteert, Middelburg* (* = met Rebecca Loebe).