Elly's elftal

20 juli 2016

Wie maar lang genoeg nijver blijft doorgaan, wordt ooit vanzelf een van de laatsten der Mohikanen. Elly van den Brink was praktisch haar hele arbeidszame leven werkzaam in de platenindustrie. Tot begin vorig jaar, toen er een tumor in haar longen bleek te woekeren. Maandagmiddag was het vaarwel, zonder koffie of thee met cake, maar met wijn en bier plus nootjes, bitterballen, loempia’s et cetera.

Het was onmogelijk Elly niet te mogen, sterker zelfs, ik geloof niet dat er in ons hele muziekwereldje een liever iemand rondliep. Behalve ter zake kundig was ze in al haar bescheidenheid doortastend en eigenlijk ook best wel eigengereid. Zo bestond ze het ergens in de jaren nul het enige interview met Lucinda Williams te gunnen aan Heaven, want bij ons nietige blaadje zaten tenslotte de lezers die naar haar muziek luisterden.

Begin deze eeuw reisde Elly met Oor-verslaggever Bert van de Kamp naar Zuid-Frankrijk af voor een exclusief interview met Bono en The Edge. De mussen vielen van het dak, maar de U2-gitarist bleef ook binnensvilla’s stug zijn muts op houden. Waarop Elly er op een gegeven moment uitflapte: “Zet dat ding toch af, joh. Je lijkt wel gek met dit weer.”

Al die tientallen jaren hebben Elly en ik volgens mijn herinnering nooit over muziek gesproken. In ieder geval had ik geen flauw idee wat ze thuis op de bank of in de auto graag mocht horen. Voor het laatste afscheid had ze een top tien samengesteld, bestaande uit elf liedjes. Ze bleek ook nog eens gezegend met een goede smaak.

01. ‘She Talks To Angels’ – The Black Crowes (uit: Shake Your Money Maker, 1990)

02. ‘The Shadowlands’ – Ryan Adams (uit: Love Is Hell Pt. 1, 2003)

03. ‘Our Day Will Come’ – Amy Winehouse (uit: Lioness: Hidden Treasures, 2011)

04. ‘Babe, I’m Gonna Leave You’ – Led Zeppelin (uit: Led Zeppelin, 1969)

05. ‘To Bring You My Love’ – PJ Harvey (uit: To Bring You My Love, 1995)

06. ‘Sly’ – Massive Attack (uit: Protection, 1994)

07. ‘Rat Race’ - Bob Marley & The Wailers (uit: Rebel Music, 1986)

08. ‘Boogie On Reggae Woman’ – Stevie Wonder (uit: Fulfillingness’ First Finale, 1974)

09. ‘Your Sweetness Is My Weakness’ – Barry White (uit: The Man, 1978)

10. ‘For The Good Times’ – Johnny Cash (uit: American VI: Ain’t No Grave, 2010)

11. ‘Life Without Warning’ – Alberta Cross (uit: Songs Of Patience, 2012)