Elpee of cd?

25 januari 2013

Nog heel goed kan ik me de discussies herinneren toen de cd de lp begon te vervangen. In een Duits hifi-tijdschrift hield een lezer in een ingezonden brief bijvoorbeeld een uitgebreid betoog om aan te tonen dat vinyl beter klinkt. De reactie van de redactie was kort maar krachtig: ‘Wir halten cd für besser’. Waarmee ze aangaven dat dit eigenlijk geen onderwerp voor discussie was omdat de cd zowel qua frequentiebereik als qua dynamiek superieur is. Dat laatste is vooral van belang voor de liefhebbers van klassiek, waarbij er immers een enorm verschil kan zijn tussen de zachte en luide passages.

Natuurlijk, als je bijvoorbeeld niet houdt van veel hoge tonen, vind je het geluid van een lp mooier. Met dat argument in gedachten valt zelfs te begrijpen dat Ziya Ertekin, alias Blue Flamingo, de 78-toerenplaat de beste geluidsdrager aller tijden noemt in het recente nummer van Heaven. Maar als het je erom gaat muziek te horen die zo dicht mogelijk in de buurt komt van het originele geluid van stem en instrumenten, is de cd naar mijn idee echt vrijwel altijd de beste keuze.

Ik was heel blij met de komst van dat nieuwe medium, vooral ook vanwege de afwezigheid van irritante tikjes, kraakjes en andere bijgeluiden, die vaak zelfs al klinken als je een gloednieuw exemplaar afspeelt. Plus het gemak: probeer maar eens een lp in de trein te draaien. Na de komst van internet kwamen daar nog twee redenen bij: een cd opsturen is veel goedkoper en ineens kwam allerlei muziek beschikbaar die ik in Nederland nooit had kunnen vinden.

Toch blijft er heimwee naar die prachtige platen. Bijna iedere week trek ik wel een paar keer een stapel uit de kast, vaak alleen maar om naar de hoezen te kijken. En heel soms wint die heimwee het van de praktische voordelen van de cd. Bijvoorbeeld toen ik na een concert van de Duitse singer-songwriter K.C. McKanzie kon kiezen tussen een lp in een prachtige klaphoes en een zielig in plastic gestoken cd’tje.

Veel muziekliefhebbers halen natuurlijk hun schouders op over dit onderwerp. Die luisteren gewoon naar bestandjes, want die bieden het ultieme gemak. Daar heb ik als verzamelaar nou helemaal niets mee. En hoe iemand zijn complete muziekverzameling van de hand kan doen omdat er tegenwoordig Spotify is, gaat mijn verstand te boven. Wie zegt dat Spotify over een tijdje nog bestaat? En blijft dan alle muziek die daar nu te beluisteren is tot in de eeuwigheid beschikbaar?

Nee, mijn cd’s gaan niet de deur uit. En mijn lp’s zeker ook niet, al heb ik indertijd wel fouten gemaakt. Zo had ik Band of Gypsys van Jimi Hendrix in de klaphoes natuurlijk nooit moeten wegdoen.

Het nieuwe nummer van Heaven, vanaf 13 februari in de kiosk, heeft als thema: neo-retro.