Elza Soares overrompelt

22 juli 2016

Een cd die zó goed is dat je het wel van de daken wilt schreeuwen, die kom je zelden tegen. Maar dit is er eentje. En misschien wel het meest opmerkelijke: hij is gemaakt door een vrouw van bijna tachtig. De Braziliaanse koningin van de samba heeft op haar oude dag een waar meesterwerk gemaakt, samen met zo’n twintig avant-gardemuzikanten. Huiver en geniet. Of ren gillend weg.

Elza Soares heeft tientallen platen gemaakt. Ze staat bekend als de koningin van de samba, maar die eretitel is in weinig opzichten van toepassing op A Mulher Do Fim Do Mundo (The Woman At The End Of The World). Samen met zo’n twintig avant-gardemuzikanten uit São Paulo heeft de Braziliaanse een werkstuk gecreëerd waarin allerlei stijlen samenkomen. Een uniek meesterwerk.

Het album opent a capella en sluit ook zo af. Daar tussenin grijpen negen nummers je bij je strot en laten je verbijsterd achter. Over gepassioneerde seks (blijkt uit de bijgevoegde vertaling), drugsverslaving, een vrouw die kokend water over haar man dreigt te gooien als hij haar nog een keer mishandelt en nog veel meer.

Vorig jaar uitgeroepen tot plaat van het jaar door de Braziliaanse Rolling Stone en nu bij ons uitgebracht. In het komende nummer van Heaven, die half augustus verschijnt, een uitgebreide recensie. Maar je bent nu al getipt. Of gewaarschuwd.