Emotioneel verslag van hondstrouwe Sparks-fan

13 juni 2013

In mei 2008 neemt Tosh Berman het vliegtuig naar Europa om, na een kort bezoek aan Parijs, in Londen getuige te zijn en verslag te doen van Sparks Spectacular. Hem wacht een bijzonder avontuur want Ron en Russell Mael, samen Sparks, hebben bedacht om voorafgaand aan de wereldpremière  van hun op dat moment nieuwste album Exotic Creatures Of The Deep hun complete back catalogue chronologisch uit te voeren: 21 Albums in 21 Nights, bij elkaar zo’n 240 nummers.

Berman komt uit Los Angeles, ook woonplaats van de Maels, en heeft een eigen uitgeverij die is gespecialiseerd in hedendaagse Franse literatuur. Een genre waar, zoals hij zelf zegt, 95 procent van de mensheid niets om geeft en waaraan hij dus bar weinig verdient. Tegelijk is Berman hondstrouw Sparksfan sinds hij de band dankzij het baanbrekende derde album Kimono My House  (1974) heeft leren kennen. Dat bij elkaar opgeteld levert eerst de nodige hoofdbrekens op: kan hij het zich überhaupt permitteren een maand naar Europa te gaan om daar 21 Sparks-concerten bij te wonen? Zijn partner geeft de doorslag: "Je moet gaan, Tosh." Hij gaat, met een hoofd vol twijfels en een koffer vol herinneringen aan de jaren waarin de Sparks-albums die hij straks gaat horen, zijn verschenen.

In Sparks-tastic deelt hij, albumsgewijs, openhartig die twijfels en ervaringen. Eén album is onlosmakelijk verbonden aan de dood van zijn vader, een volgend aan de aflopende relatie met een vriendin en weer een ander met het afscheid van de vermaledijde jaren tachtig. Ook gaat hij in op het belang van de albums ten tijde van verschijnen, de producers (onder wie Tony Visconti en George Moroder), de artistieke overlevingsstrategieën van de broers Mael, zijn eigen voorkeur voor de punk en onverbloemde afkeer van een band als Toto (ooit begeleiders van de Maels) en de nieuwe artistieke koers van de band in de 21e eeuw. Uiteraard proeven we de sfeer van alle 21 optredens, twintig in de knusse Islington Academy en de laatste in het monumentale Shepherd’s Bush Empire. Sparks-tastic is niet enkel een boeiend verslag van een beslist uniek muziekproject, het is tevens een handig instrument om zelf na te gaan welke muziek een cruciale rol speelde bij belangrijke momenten in je eigen leven.

Sparks-tastic van Tosh Berman is verschenen bij Rare Bird Books.