En de winnaar is…

30 december 2012

Tempest van Bob Dylan is hét album van 2012. Volgens muziekliefhebbers die reageerden op onze oproep van 12 december om drie albums te kiezen uit de shortlist van dertig. Op twee staat Depending On The Distance van Jimmy LaFave, op drie Hello Cruel World van Gretchen Peters.

Uiteraard was er de nodige kritiek te horen op de samenstelling van de shortlist. Hoe hadden we die en die en die kunnen vergeten? Een serieus muziekblad onwaardig, merkte iemand zelfs op. Maar op Life Is People van Bill Fay na, had geen van de ‘vergetenen’ hoog gescoord in de definitieve verkiezing. En Bill Fay zou – zelfs als je hem enkele stemmen cadeau zou doen wegens ontbreken in de lijst – geen bedreiging zijn geweest voor de top vijf.

De shortlist van dertig was gebaseerd op de lijstjes van recensenten en kenners – te lezen in het jongste nummer van Heaven dat momenteel in de kiosk ligt – en kende een zekere spreiding over de diverse genres waarover Heaven schrijft. Met een nadruk op rootsmuziek en dat blijkt juist gekozen. Want nu de kruitdampen zijn opgetrokken kunnen we vaststellen dat soul, jazz en wereld niet hoog scoren. Wat heet. Be Good van Gregory Porter (soul/jazz) en The God Who Devastates Also Cures van Lucas Santtana (wereld) ontvingen geen enkele stem. Een lot dat ook was weggelegd voor Plumb van Field Music (pop), een album dat nog wel was genomineerd voor de Engelse Mercury Prize. De winnaars van die prijs, Alt-J bereikten met An Awesome Wave de achtste stek in onze eindlijst. Terwijl onze recensenten juist weer niet zo enthousiast waren over dat album. Zou Field Music het beter hebben gedaan als zij de prijs in de wacht hadden gesleept?

Opvallend is dat de ‘oudjes’ het goed doen. Naast Bob Dylan en Jimmy LaFave is er veel waardering voor de albums waarmee Bruce Springsteen, Bonnie Raitt en Mark Knopfer dit jaar op de proppen kwamen. En Iris Dement en Jack White kunnen we ook niet tot de jonge talenten rekenen. Beste Nederlandse artiest is Blaudzun met zijn Heavy Flowers. Niet verrassend, want dat album doet het goed in alle lijstjes die deze dagen circuleren. Hij verslaat The Kyteman Orchestra en Carice van Houten.

Onder dankzegging aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze uitverkiezing – onder de inzenders gaan we nog mooie cd’s en andere zaken verloten – is hier de uitslag van Beste albums van 2012. Tussen haakjes staat het aantal uitgebrachte stemmen. En we wensen iedereen die Heaven een warm hart toedraagt een gelukkig en muzikaal hoogstaand 2013 toe.

 

1 Bob Dylan – Tempest (27)

2 Jimmy LaFave – Depending On The Distance (21)

3 Gretchen Peters – Hello Cruel World (17)

4 Bruce Springsteen – Wrecking Ball  (14)

5 Phantom Limb – The Pines (13)

 

6 Blaudzun – Heavy Flowers (12)

6 Iris Dement – Sing The Delta (12)

8 Alt-J – An Awesome Wave (11)

9 Bonnie Raitt – Slipstream (9)

10 Alabama Shakes – Boys & Girls (8)

10 Mark Knopfler – Privateering (8)

10 Jack White – Blunderbuss (8)

 

13 Allah-Las – Allah-Las (7)

13 Michael Kiwanuka – Home Again (7)

15 Glen Hansard – Rhythm And Repose (6)

15 Heritage Blues Orchestra – And Still I Rise (6)

17 Donald Fagan – Sunken Condos (5)

17 First Aid Kit – The Lion’s Roar (5)

19 Jenee Halstead – Raised By Wolves (4)

19 The xx – Coexist (4)

21 Carice van Houten – See You On The Ice (2)

21 Husky – Forever So (2)

21 The Kyteman Orchestra – The Kyteman Orchestra (2)

21 Bettye LaVette – Thankful N’ Thoughtful (2)

21 Kathy Mattea – Calling Me Home (2)

21 Bobby Womack – The Bravest Man In The Universe (2)

27 Nick Waterhouse – Time’s All Gone (1)

28 Field Music – Plumb (0)

28 Gregory Porter – Be Good (0)

28 Lucas Santtana – The God Who Devastates Also Cures (0)

 

Life Is People van Bill Fay werd het meest gemist in de shortlist: het werd zes maal genoemd. Ook Blues Funeral van Mark Lanegan Band, Mystic Pinball van John Hiatt, Maraquopa van Damien Jurado en Psychedelic Pill van Neil Young werden door meer dan twee inzenders aanbevolen. Maar opdat hun namen dit jaar niet onopgemerkt voorbijgaan hier een opsomming der gemisten: Eric Bibb, Andrew Bird, Birds Of Chicago, Black Prairie, Jake Bugg, Brandi Carlile, Leonard Cohen, Cold Specs, Ry Cooder, Chromatics, Justin Townes Earle, Dr John, John Fullbright, Grizzly Bear, Charlie Haden, Benjamin Herman, Malcolm Holcombe, Martyn Joseph, Diana Krall, Shelby Lynne, John Mayer, Paul McCartney, Lavinia Meijer, Buddy Miller & Jim Lauderdale, Van Morrison, Motorpsycho & Stale Storlokken, John Murry, Tim O’Brien & Darrell Scott, Chuck Prophet, Chris Robinson Brotherhood, Chris Smither, Spain, The Bony King Of Knowhere, The Orb, The Pines, The Wilderness Of Manitoba.