Eva Cassidy, een hemels raadsel

4 april 2013

Wat als ze nog had geleefd? Die vraag komt maar één keer aan de orde in de documentaire Eva Cassidy – Timeless Voice, vanavond te zien op Cultura24. Vaker is ook niet nodig, want de eeuwigheid behoort haar toe. Haar repertoire, hoe beperkt ook door haar ontijdige dood in 1996, is weids, haar stem bij leven al niet van deze wereld.

In ruim een uur vertellen producers, platenbazen, journalisten, radiomakers en muzikanten wat Eva Cassidy bij hen losmaakt. Drie nummerss krijgen een zeer ruime behandeling: Over The Rainbow, Songbird en Fields Of Gold. Stemcoach Carrie Grant legt precies uit – ze kan zelf geweldig zingen – hoe Eva Cassidy van Over The Rainbow uit de musical The Wizard Of Oz haar lied maakte. "Ze vernieuwt de melodie en doet geen moment wat je verwacht. Puur genie." Over The Rainbow openbaarde Eva Cassidy postuum aan de wereld. Het nummer is opgenomen in jazzcafé Blues Alley, met zwart-wit beeld, krakkemikkig, want nooit bedoeld voor vertoning op televisie – voor het familiearchief. Mark Hagen bracht de beelden toch maar op zijn Top Of The Pops 2, in 1998. "We waren benieuwd naar de kijkcijfers met zulk matig materiaal en zo’n mooi lied." Platenbaas Andrew Bowles vat het resultaat krachtig samen: "Een gekkenhuis."

Songbird is oorspronkelijk van Fleetwood Mac en geschreven en gezongen door Christine McVie. Carrie Grant legt de verschillen helder uit: "Christine zong het in de richting van folk, Eva hanteerde de gospelaanpak, met grote verschillen in volume." De opname in Blues Alley onderstreept haar visie.

Fields Of Gold oogst de eerbied van zanger Michael Bolton en producer David Foster, beiden meervoudig Grammy-winnaars. Sting, schrijver van het nummer, drukte Foster de cd van Eva Cassidy in de hand met de woorden "luister naar de mooiste versie ooit van mijn lied". Michael Bolton raakte evenzeer gefascineerd door die stem en nam een postuum duet op met Eva Cassidy, net als Katie Melua. "Eva was de eerste die mij bewees dat je geen nummers hoeft te schrijven om geweldig te zingen."

Eva Cassidy wilde alleen zingen wat ze mooi vond. Daardoor ging de jazzplaat die het Blue Note-label in gedachten had niet door: een hele album jazz zingen, dat kon Cassidy niet. "Ze wilde dat spel niet spelen", zegt Fleetwood Mac-drummer Mick Fleetwood, die geregeld met Eva Cassidy heeft opgetreden in Alexandria, Washington D.C. "Ze wilde dat spel niet spelen."

Kijk en luister naar Eva Cassidy en iedereen die zich nog steeds verwondert over het hemelse raadsel van ‘die stem’. Maandagavond 8 april, 20.30 uur, Cultura24.