Eva Cassidy: een vocaal wonder

31 januari 2013

Zondag 3 februari is  Margriet Sjoerdsma te zien en te horen in het VPRO programma Vrije Geluiden met liedjes uit A Tribute To Eva Cassidy, een programma waarmee ze dit jaar in het theater en op festivals zal staan. “Het vuur rondom Eva Cassidy mag hier nog wel wat worden aangewakkerd”, aldus de Rotterdamse zangeres.

Het verhaal van de vroeggestorven Amerikaanse zangeres Eva Cassidy leest als een meeslepende roman. De jonge vrouw manifesteert zich als een bijzonder begenadigd vertolkster van de betere folk-, jazz- en countryliedjes. Haar verlegenheid en eigenzinnige opvattingen staan haar echter te veel in de weg om een carrière van de grond te tillen en een aanbod van het beroemde Blue Note label gaat aan haar neus voorbij. In 1996 wordt bij haar er kanker geconstateerd en ze overlijdt niet veel later.

Na haar dood krijgt een diskjockey van de BBC het postuum uitgebracht album Songbird in handen, een bloemlezing van liedjes die Cassidy tijdens haar leven heeft opgenomen. Na een paar nummers op de radio te hebben gedraaid, ontstaat er een run op de plaat en wereldwijd gingen er meer dan tien miljoen exemplaren over de toonbank.

“In Nederland mag het vuur rondom Eva nog wel wat aangewakkerd worden”, zegt Margriet Sjoerdsma. De Rotterdamse werd zo geraakt door de zangkwaliteiten van Eva Cassidy en haar tragische verhaal dat ze besloot een avondvullend theaterprogramma aan de muziek van deze shy genius te wijden “Ik studeerde net aan het conservatorium toen ik haar ontdekte. Ik werd meteen weggeblazen, bij wijze van spreken. Er sprak zo’n zeggingskracht uit haar stem, zoiets overweldigends. Ze raakte me meteen.”

Begin 2012 kwam ze Eva Cassidy opnieuw op het spoor. “Via de journalist Johan Bakker, die aanwezig was bij de presentatie van mijn plaat Drawing Circles (2011) in LantarenVenster te Rotterdam. Hij had de Eva Cassidy biografie Behind the Rainbow geschreven en hij vroeg me om bij de presentatie ervan vier liedjes uit haar repertoire te zingen. Dat voelde zo goed en vertrouwd dat ik besloot een theaterprogramma op te bouwen rond de muziek van Eva Cassidy. Ik ben me verder in haar leven en repertoire gaan verdiepen en ik raakte steeds meer geïnspireerd. Heel gaaf om een studie te maken van iemand die je te gek vindt.”

In het nieuwe nummer van Heaven, dat vanaf 13 februari in de winkel ligt, staan enige hoofdstukken uit de biografie die Johan Bakker schreef over Eva Cassidy. Op 2 februari 2013 zou Eva Cassidy vijftig jaar zijn geworden.Vrije Geluiden: zondag 3 februari, 10:30 uur, Nedeland 1