Eva Cassidy is weer in

22 februari 2013

The Best Of Eva Cassidy, een merkwaardige titel. ‘The Songbird’ heeft ons weinig nagelaten, eigenlijk hoort alles op de Best Of. Hoe dan ook, ze is weer in, dankzij de biografie Eva Cassidy van Johan Bakker, en de aangekondigde tournee van Margriet Sjoerdsma met Dan Cassidy, Eva’s broer. Nederland eert Eva Cassidy. De eersten waren we niet. Paul Jones, ooit zanger bij Manfred Mann, draaide als eerste Eva Cassidy op de BBC. Wade In The Water zat in zijn Rhythm ‘n’ Blues Show in 1998. Het bewijst ook nog maar eens dat Eva Cassidy niet alleen zuiver en zoet is.

“Niemand kende Eva Cassidy, een paar mensen in de buurt van Washington daargelaten, en een paar mensen in Engeland en Nederland.” Johan Bakker, schrijver en muziekrecensent, hoorde daar niet toe. “Ik kreeg de cd van Eva Cassidy in de bus voor een recensie. Ik deed en doe vooral jazz. Hier stond ik na één nummer stokstijf stil. Die stem, fascinerend. Ik wist nog niet dat ze toen al dood was.” We schrijven 1998. Eva Cassidy overleed in 1996. Die stem en de tragiek van Eva Cassidy’s vroege dood – ze overleed drie maanden voor haar 34e verjaardag aan kanker – fascineerde Bakker. Niemand had nog Cassidy’s leven beschreven. Die taak was voor hem. Hij heeft er twee jaar aan besteed.

Hoe Johan Bakker (51) het heeft aangepakt, staat in de meer dan uitgebreide inleiding. Die had hij onder meer nodig om aan te geven dat Eva Cassidy hem ook had overvallen. Het was een lastig parcours, hij moest meteen doordringen tot de kern: familie en naasten van de overleden zangeres, en vooral die familie. De weerslag van alle gesprekken en bezoeken aan ter zake doende plaatsen legde hij neer in zijn Nederlandse biografie. “Een vriend van me vond dat Engeland een goede markt was, daar was Eva beroemd en geliefd zonder dat iemand haar geschiedenis kende. Dus heb ik uitgeverijen aangeschreven. Omnibus Press, de grootste van allemaal, reageerde binnen een paar minuten op mijn mail. Ze wilden mijn biografie, maar dan wel in het Engels, en vertalen was voor hen te duur, dat moest ik zelf doen. Zodoende is de Engelse versie de tweede. Hij is ook anders dan de Nederlandse, want daar zijn andere details belangrijk, bijvoorbeeld wie nu echt als eerste Eva heeft gedraaid. Die eer gaat algemeen naar Terry Wogan, maar ik heb via de platenmaatschappij achterhaald dat dat Paul Jones was. Terry Wogan is ook verslagen door Top Of The Pops dat het filmpje van Over The Rainbow liet zien, Eva Cassidy’s opvatting over Somewhere Over The Rainbow uit de film The Wizard Of Oz. Zwart-wit en met slecht beeld en geluid, opgenomen met een handcameraatje. “Maar je hoort hoe goed het in de kern is.”

Twee nummers van Eva Cassidy halen standaard de Top 2000: Songbird en Fields Of Gold. “Songbird vind ik mooier van Fleetwood Mac. Bij Eva hoor je een metronoom meetikken, geen idee waarom. Op Simply Eva doet ze Songbird met alleen een gitaar. Veel mooier. Het is wel jammer dat de steviger nummers onbekend zijn en altijd onderschat. Take Me To The River is heel sterk.”

Johan Bakker is begonnen aan een nieuw boek. “Niet over muziek, meer mag ik niet zeggen.”

In de gedrukte Heaven staan drie lange fragmenten uit Johan Bakker’s boek Eva Cassidy, De Biografie.