Exclusief optreden van Elza Soares op Le Guess Who?

24 augustus 2016

Twee jaar terug scoorde het Utrechtse indiefestival Le Guess Who? met de legendarische Turkse zangeres Selda Bağcan. Voor de tiende editie komende november strikte men een al even gerenommeerde veterane: Elza Soares, de levende legende van de samba.

Voor veel Brazilianen is het bestaan geen fiesta maar een struggle for life. Elza Soares weet er alles van. Door haar moeder verkocht en uitgehuwelijkt op haar twaalfde, een kind verloren, later een alcoholistische voetballer als echtgenoot, verbannen door de militaire junta – het is bijna niet te bevatten. Meer dan dertig platen verschenen er van de befaamde zangeres uit Rio de Janeiro, die al sinds jaar en dag geldt als de koningin van de samba.

Samba klinkt er hier en daar nog steeds op haar jongste album A Mulher Do Fim Do Mundo (The Woman At The End Of The World), maar gezellig en feestelijk wordt het geen moment. Niet zo verwonderlijk, want de liedjes gaan over ernstige kwesties als racisme, huiselijk geweld, prostitutie en crackverslaving, terwijl ook wurgende eenzaamheid en gepassionneerde seks aan de orde komen.

Muzikaal is er sprake van een eclectische mix, waarin naast traditionele stijlelementen ook moderne ritmes en klanken zitten verwerkt. De bevreemdende  begeleiding wordt verzorgd door zo’n twintigtal avant-gardemuzikanten uit São Paulo. Met name Kiko Dinucci en Rodrigo Campos vervullen een toonaangevende rol met tegendraads gitaarspel, dat bij vlagen herinneringen oproept aan Captain Beefheart, Snakefinger en Tom Waits.

Volgend jaar wordt Elza Soares tachtig, maar wat een kracht en levenslust verraadt ze op A Mulher Do Fim Do Mundo. We mogen ons gelukkig prijzen dat dit meesterwerk, door de Braziliaanse Rolling Stone uitgeroepen tot album van 2015, nu alsnog in Europa is uitgebracht. En als klap op de vuurpijl komt ze van de herfst naar Nederland. Het Utrechtse festival Le Guess Who? heeft haar weten te strikken voor een exclusief optreden op zaterdag 12 november in TivoliVredenburg.

Naast Elza Soares presenteert de tiende editie van Le Guess Who? nog meer uitgesproken Heaven-favorieten, onder wie Wilco, Ryley Walker, Steve Gunn, Julia Holter en Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba. Nieuwsgierig makend zijn de gelegenheidscombinaties van Jonny Greenwood (Radiohead) met The Rajasthan Express uit India, Lee Ranaldo (Sonic Youth) met het Spaanse duo El Rayo, en The Ex met Fendika uit Ethiopië. En als altijd gegarandeerd verpletterend zijn de oorverdovende veteranen Dinosaur Jr. en Swans.

Le Guess Who?, het internationaal toonaangevende muziekfestival voor experiment, avontuur en grensverlegging, vindt plaats van 10 t/m 13 november in de gehele binnenstad van Utrecht. Dagkaarten kosten € 40,-, passe-partouts zijn verkrijgbaar voor € 125,-. Zie voor meer informatie en de dagindeling van het programma www.leguesswho.nl.