Exclusieve show Kris Kristofferson

14 februari 2019

De Amerikaanse countrylegende, songwriter, zanger en acteur Kris Kristofferson komt in juni 2019 voor een exclusieve Nederlandse show naar De Oosterpoort in Groningen. Hij brengt The Strangers, de voormalige band van Merle Haggard, mee naar Groningen. De kaartverkoop start vrijdag.

Kris Kristofferson is een grootheid. Bekend van liedjes als Me And Bobby McGee, Sunday Mornin' Comin' Down en Help Me Make It Through The Night, nummers die veelvuldig zijn gecoverd door artiesten als Janis Joplin, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Willie Nelson. In 1977 werd Kristofferson opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame. Hij is inmiddels 82 jaar, maar ‘still going strong’.

Met Vietnam Blues, een nummer dat werd opgenomen door Dave Dudley en in die uitvoering hoog in de Amerikaanse Country Top 20 van april 1966 stond, scoorde Kristofferson zijn eerste succes. Zijn countryhits – uitgevoerd door muzikanten regen zich in rap tempo aaneen: Jody And The Kid (Roy Drusky), From The Bottle To The Bottom (Billy Walker & the Tennessee Walkers), Sunday Mornin' Comin' Down (Ray Stevens), Your Time's Comin’ (Faron Young) en Once More With Feeling (Jerry Lee Lewis). Roger Miller besloot drie nummers van hem op te nemen, waaronder Me And Bobby McGee. Het werd een grote countryhit. Toen Janis Joplin in 1971 postuum een nummer-één-hit scoorde met het nummer, kreeg Kristofferson voor het eerst erkenning buiten de rootsmuziek.

Als artiest kreeg hij de nodige aandacht dankzij Johnny Cash, die in de jaren zeventig ook een grote hit had met Sunday Morning Coming Down. In 1985 vormde Kristofferson samen met Willie Nelson, Johnny Cash en Waylon Jennings de supergroep The Highwaymen. De albums van dit illustere kwartet verkochten zeer goed. Zijn acteercarrière kwam in 1996 in een stroomversnelling toen John Sayles hem vroeg voor de rol van corrupte Texaanse sheriff in de film Lone Star. Hij bewees een veelzijdig acteur te zijn, waarna hij voor films als Blade, Payback en Tim Burtons remake van Planet of the Apes gevraagd werd.

Al een tijdje ging Kristofferson solo te werk, maar nu komt hij terug naar Nederland met The Strangers. Zoals hij zelf zegt: 'I still have more fun when I’m with the band, but being alone is freer, somehow’.

Kris Kristofferson live: 11 juni in De Oosterpoort, Groningen. De kaartverkoop start op vrijdag 15 februari om 10:00 uur.