Fabian Holland, akoestisch folktalent

31 oktober 2013

Het gelijknamige debuut van Fabian Holland is een sterke, melancholische folkplaat, die perfect past binnen de Engelse traditie. Met twee troeven: zijn fraaie, verre van opdringerige stem, en zijn sublieme spel op de akoestische gitaar.

‘By the time he stopped beating, so was the young man’s heart.’ Nee, het openingsnummer heeft geen vrolijke thematiek. The Landlord’s Daughter gaat over een huisbaas die ontdekt dat zijn dochter een affaire heeft met een huurder. En het eind van het verhaal is dat niet alleen de huurder maar ook de dochter sterft. Waarmee dit liedje naadloos aansluit op de vele murder ballads die de Engelse folk heeft voortgebracht.

Ook het gitaarspel van deze jonge, op een Londense woonboot wonende Engelsman past perfect binnen die traditie. En het is van grote klasse, wat niet zo opmerkelijk is aangezien Fabian Holland heeft gestudeerd aan de Academy of Contemporary Music in Guilford, waar hij les kreeg van de befaamde, veel te jong overleden gitarist Eric Roche (die ook Newton Faulkner tot zijn pupillen rekende).

Fabian Holland verschijnt bij Rooksmere Records.