Fabian Holland naar Nederland

4 januari 2018

De Brit Fabian Holland deed in 2013 van zich spreken op zijn titelloze debuutalbum, met zijn virtuoze gitaartechniek, zijn warme stem en een diep inlevingsvermogen. Zijn naam werd in één adem genoemd met illustere landgenoten als Bert Jansch, John Renbourn en Martin Simpson. Volgende week komt hij hier voor de eerste keer touren.

Kees van Wee schreef destijds over dat debuutalbum ons popmagazine: Het gelijknamige debuut van Fabian Holland is een sterke, melancholische folkplaat, die perfect past binnen de Engelse traditie. Met twee troeven: zijn fraaie, verre van opdringerige stem, en zijn sublieme spel op de akoestische gitaar, wat perfect past binnen die traditie. En het is van grote klasse, wat niet zo opmerkelijk is aangezien Fabian Holland heeft gestudeerd aan de Academy of Contemporary Music in Guilford, waar hij les kreeg van de befaamde, veel te jong overleden gitarist Eric Roche (die ook Newton Faulkner tot zijn pupillen rekende).

Zowel op zijn platen als tijdens optredens speelt hij eigen werk én traditionals. Veel meer dan zijn stem en gitaarspel heeft hij niet nodig om mensen te raken met zijn veelal melancholische liedjes. Een heerlijk vleugje Engelse humor voorkomt overigens dat de optredens van deze gemakkelijke prater deprimerend worden.

Op zijn 2015 verschenen tweede album A Day Like Tomorrow, liet hij horen gegroeid te zijn als liedjesschrijver. Voor liefhebbers van singer-songwriters die ook nog eens geweldig gitaar kunnen spelen – denk Chris Smither en Kelly Joe Phelps – is de eerste tour van Fabian Holland een niet te missen gelegenheid.

Fabian Holland live: 8 januari in Mr Frits, Eindhoven; 9 januari in Blue Room Sessions, Den Bosch; 11 januari in De Bunker, Gemert; 12 januari in Acoustic Alley, Den Haag; 14 januari in Muziekclub 't Ey, Belsele (B); 16 januari in Ramble on Tuesday, Nijmegen; 17 januari in Folk@22, Landgraaf; 18 januari in Andledon, De Andel; 19 januari in Podiumcafe Peter & Leni, Steendam.