Festival en plaat voor Piet Paaltjens

27 oktober 2017

‘Kan iemand zo verdrietig zijn dat hij in zijn eigen tranen verdrinkt? Het overkwam Piet Paaltjens, de dichter uit de negentiende eeuw. In werkelijkheid was hij de depressieve dominee Francois HaverSchmidt die uit het leven stapte. Deze week staat Schiedam in het teken van de dichter en verschijnt Piet Paaltjens Recordings, met twaalf liedjes van Nederlandse zangers/tekstdichters die zich door hem lieten inspireren.

Piet Paaltjens liet een dichtbundel na – Snikken en Grimlachjes (1867) – en een verhalenbundel, Familie en Kennissen (1876). Artiesten als Spinvis, Aafke Romeijn, Jan Rot, Alex Roeka, Freek de Jonge en Dave von Raven bliezen het werk nieuw leven in, 150 jaar na het verschijnen van zijn spraakmakende dichtbundel.

Piet Paaltjens Parade

Schiedam, de stad die hij diende als dominee en waar hij ook begraven ligt, is van 20 oktober t/m 1 november 2017 in de ban van Francois HaverSchmidt. Zijn dichtbundel Snikken en Grimlachjes werd er uitgegeven door Drukkerij en Boekhandel Roelants. De opnames voor het tribute-album vonden plaats in het voormalige pand van Roelants aan de Lange Haven in Schiedam. De huidige bewoners stelden speciaal voor dat doel hun huis beschikbaar.

Het album verschijnt bij Excelsior Recording in gelimiteerde oplage. Adviesprijs van de cd is € 18,67. Een bijzonder bedrag: 1867 staat uiteraard voor het jaar van verschijnen van Snikken en Grimlachjes.

De Bibliotheek Schiedam en haar partners grijpen het jubileum van de dichtbundel aan om de schrijver te eren met een divers festivalprogramma. Van het onthullen van een muurgedicht en het voorlezen van gedichten op zijn graf, tot huiskamerconcerten in de voormalige drukkerij, een wandeling door de stad en lezingen in zijn woonhuis. Festivalhart is de Korenbeurs. Een monumentaal pand met een binnentuin in historisch Schiedam dat uitkijkt op het woonhuis van François HaverSchmidt.