Festivaltip: Afrika Festival Hertme

28 juni 2019

Een van de bijzonderste festivals vindt al sinds jaar en dag plaats in het openluchttheater in het Twentse Hertme. Het Afrika Festival viert dit jaar zijn dertigste verjaardag op 6 en 7 juli. Met onder anderen optredens van de ook door ons zeer bewonderde Malinese diva Fatoumata Diawara en het Garifuna Collective uit Belize.

Hoe het allemaal begon staat mooi beschreven op site van het festival. Toeval speelde – als zo vaak – een grote rol. Maar in de programmering is toeval allang uitgebannen. In Hertme bewijzen ze steeds weer een goed oor te hebben voor wereldmuziek die ertoe doet. En waar andere festivals meebewegen met nieuwe muziektrends is in Hertme de nadruk blijven liggen op het Afrikaanse continent, met nu en dan een klein maar fijn zijpaadje.

Niet alleen de combinatie van Afrikaanse muziek en een Twents kerkdorpje is uniek. ook de Afrikaanse markt met ruim 100 stands met producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding is inmiddels legendarisch. Afrikaanse cateraars maken het feest compleet, want de geuren uit de keukens van Ghana tot Ethiopië komen je tegemoet.

Afrika Festival Hertme: zaterdag 6 en zondag 7 juli in Openluchttheater Hertme.