Festivaltip: Mondriaan Jazz, Den Haag

27 september 2019

Om het verlies voor Den Haag van het North Sea Jazz Festival enigszins te compenseren, is het Mondriaan Jazz Festival in het leven geroepen. Weliswaar op een veel kleinere schaal, maar wel geconcipieerd als een modern jazzfestival, waarin het genre vooropstaat en niet wordt overvleugeld door nevengenres als rhythm & blues, soul en hiphop. De derde editie op zaterdag 12 oktober heeft alles in zich om legendarisch te worden

Grote trekpleister op de derde editie van Mondriaan Jazz is het baanbrekende Art Ensemble Of Chicago, die in het kader van hun vijftig jarig bestaan een speciaal optreden verzorgen waarin hun unieke muzikale visie uitgebreid voor het voetlicht zal worden gebracht. Wie hun recente comeback-cd We Are On The Edge kent, weet al een beetje wat hij kan verwachten van dit vermaarde freejazzcollectief dat jazz, modern klassiek, kamermuziek en spoken word hanteert als middel om steeds dieper binnen te dringen in de muziek. Zeker het live-album van deze dubbel-cd geeft waarschijnlijk een goed beeld wat ons te wachten staat. Aangezien het zesentwintig jaar geleden is dat het ensemble voor het laatst in Nederland optrad, biedt dit een unieke gelegenheid deze band aan het werk te zien.

Een andere trekpleister is de Afro-Cubaanse jazzzangeres en -componiste Daymé Arocena. Op haar onlangs verschenen schitterende derde album Sonocardiogram zoekt ze naar de drijfveren achter haar muziek, wat ook meteen de titel van het album verklaart. In een drietal grote suites verdeeld, geeft de plaat een avontuurlijk, gedurfd en ook spiritueel beeld van deze Afro-Cubaanse jazzgrootheid voor wie muziek veel verder en dieper gaat dan zomaar wat klanken om de tijd op te vullen. Bezield als weinig anderen, behoort Arocena nu al tot de interessantste jazzmuzikanten van onze tijd.

Dan is het treffend dat ook een andere geruchtmakende jazzmuzikant zijn opwachting maakt op Mondriaan Jazz: de Porto Ricaanse jazzsaxofonist en -componist Miguel Zenón. De laatste jaren hebben we deze muzikant in Popmagazine Heaven vaker belicht, vooral vanwege de wijze waarop hij op vernieuwende en afwisselende wijze de Porto Ricaanse cultuur tot onderdeel maakt van zijn hedendaagse jazz. Zijn jongste cd Sonero: The Music Of Ismael Rivera is een eerbetoon aan die Porto Ricaanse salsalegende.

En alsof drie van deze toppers op één dag nog niet genoeg zijn, biedt Mondriaan Jazz ook nog optredens van de Chileense folkjazz singer-songwriter Camila Meza, van de Belgische hiphop-jazzsensatie Blackwave en van opkomende sterren als Emma-Jean Thackray, Madison McFerrin, het Londense SEED Ensemble en een hele rits andere acts (20 in totaal). Ze stuwen de jazz in allerlei nieuwe richtingen, maar verliezen nooit uit het oog dat de muzikale interactie tussen de musici de jazzmuziek haar vitaliteit bezorgt.

Mondriaan Jazz Festival, zaterdag 12 oktober in Paard en in Het Koorenhuis, Den Haag.