Festivaltip: Moulin Blues

2 mei 2019

Aankomend weekend, vrijdag en zaterdag 3 en 4 mei, is het aan de Meijelsedijk in het Noord-Limburgse plaatsje Ospel weer feest met de 34ste editie van het Moulin Blues Festival. Er staan ruim twintig acts die zowat alle facetten van het blues- en rootsspectrum beslaan. Gevestigde namen, latent talenten en veel opmerkelijke verrassingen sieren het ook dit jaar weer kleurrijk vormgegeven affiche.

Joe Louis Walker, Sue Foley, Studebaker John, Mike Zito en The Weight Band, die de erfenis van The Band levend houden zullen geen onbekenden zijn, terwijl The Proven Ones, die ettelijke decennia blueshistorie omvat, een all star band is met klasbakken als zanger/mondharmonicaspeler Brian Templeton, gitarist  Kid Ramos en drummer Jimi Bott in de gelederen.

Meer kijk/luistertips zijn onder anderen Phil Bee’s Freedom dat onlangs Home, haar derde album uitbracht. Ingrediënten: blues met rock- en jazzinvloeden, een bovenmodale band met twee superieure gitaristen op de loonlijst en een zanger die de soul uit zijn tenen trekt. In dezelfde periode dat Home verscheen kwam ook Deep, de tweede cd van Boogie Beasts uit. Deze Vlaams-Waalse combine koppelt een psychedelische sound aan de experimenteerdrang van Jon Spencer Blues Explosion en de traditie van landgenoten als de helaas ter ziele gegane Seatsniffers.

In de categorie sterke vrouwen is Tami Neilson dit weekend ongetwijfeld koploopster. Haar vorig jaar verschenen opvallend strijdbare album Sassafrass! (slang voor iemand die ongegeneerd van zich afbijt als haar/hem iets niet zint) is misschien wel het beste dat de oorspronkelijk Canadese maar tegenwoordig in Nieuw-Zeeland wonende zangeres ooit gemaakt heeft. Met een weergaloze stem baant ze zich een weg door country, soul, jazz, rockabilly en swing. Prachtige nummers als Miss Jones, haar eerbetoon aan de betreurde Sharon Jones, en Manitoba Sunrise At Motel 6, dat ze schreef op de sterfdag van Glen Campbell zullen beslist niet op de setlist ontbreken.

We gokken er echter op dat The Reverend Shawn Amos de grote revelatie van het festival wordt. Wie getuige was van zijn verpletterende Nederlandse optredens enkele jaren geleden zal dat volmondig beamen. Hij zit al behoorlijk wat jaren in het vak maar graaft zijn soul- en bluesroots pas op met het album Loves You (2016) wat hij als zijn officiële debuut beschouwt. Het vorig jaar verschenen Breaks It Down, waarop zijn brede kijk op de Amerikaanse muziekhistorie hand in hand gaat met een gezonde dosis maatschappelijk engagement, zet die lijn door. De zelfverklaarde dominee zoekt het midden tussen Dr. Martin Luther King, Bukka White, Staple Singers en Curtis Mayfield. Zijn zang en performance ademen pure toewijding en soul. We gaan het meemaken in Ospel.

Voor volledig programma en meer informatie: www.moulinblues.nl