Festivaltip: Music Meeting

18 april 2019

Tijdens het pinksterweekend van 8, 9 en 10 juni is het weer Music Meeting. De vijfendertigste editie van dit unieke festival vindt zoals al jaren gebruikelijk plaats in het groene Nijmeegse Park Brakkenstein. Op Music Meeting zijn artiesten te zien die vaak niet in een hokje zijn te scharen. De muziek meandert tussen jazz, folk, wereldmuziek en latin. Een waar festijn voor muzikale ontdekkingsreizigers.

De lijst van artiesten die de afgelopen edities op Music Meeting stonden, laat zich – achteraf – lezen als een sterrenparade van wereldartiesten. Salif Keita speelde al op de eerste editie, daarna volgden onder anderen Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan, Toumani Diabaté, Baden Powell, Khaled, Andy Palacio, Tinariwen en Mulatu Astatke. Het Engelse magazine Songlines rekent Music Meeting niet voor niets tot de 25 beste internationale muziekfestivals.

Ook dit jaar is er weer veel te genieten op het driedaagse festival, waarvoor dagtickets te koop zijn en kaarten voor drie dagen. (Voor kinderen tot en met 16 jaar is toegang gratis o.l.v. een volwassene.)

Op zaterdag 8 juni is Bassekou Kouyaté te bewonderen met zijn ensemble Ngoni Ba. De ngonivituoos – de ngoni is een traditioneel West-Afrikaans snaarinstrument – slaagt er al jaren in Malinese muziektraditie te verpakken in een ook voor westerse oren meeslepend geluid.

Op de zondag lijkt het Sloveense Ŝirom de grote verrassing te worden. ‘Zo’n band heb je zeker niet eerder gehoord of gezien”, meldt Music Meeting. De drie musici gebruiken een zeer diverse instrumentarium en lijken volkomen spontaan te besluiten welk instrument ze nu ter hand zullen nemen.

Op Tweede Pinksterdag is de Indiase zangeres Anandi Bhattacharya te zien, dochter van slidegitaarwonder Debashish Bhattacharya, die haar tijdens het optreden ook zal begeleiden samen met tablaspeler Tanmoy Bose. Ze rekent Joni Mitchell en Ella Fitzgerald tot haar favorieten, dus reken op Indiase muziek met kosmopolitische inslag.

Er is uiteraard nog veel meer te zien en te beleven, met meer dan dertig concerten. Met ook interviews, mini-concerten, masterclasses en workshops. Uiteraard is er een ruim aanbod aan eten en drinken, met voldoende ruimte op de festivalweide. Er is een markt en voor wie de festivalbeleving compleet wil maken een camping.

Raadpleeg de festivalsite voor het programma en overige informatie.

“Music Meeting geeft een podium aan de beste artiesten wereldwijd. Getalenteerde artiesten die zelden of nooit in Nederland te zien zijn geweest. In een tijd waarin grote commerciële partijen de muziekindustrie beheersen, laat Music Meeting juist een ander geluid horen. Deze muziek opent de geest, brengt mensen bij elkaar en speelt zowel individueel als maatschappelijk een sterke verdiepende en verbindende rol.”