Festivaltip: New Fall, Düsseldorf

3 oktober 2019

Een week eerder dan tot nu toe gebruikelijk, is van donderdag 10 tot en met maandag 14 oktober het New Fall Festival in Düsseldorf. Vonden in voorgaande jaren concerten op diverse verschillende locaties plaats, verspreid door de hele stad, dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen de optredens allemaal te concentreren rond de zogenaamde Ehrenhof, het cultureel historische hart van Düsseldorf.

Op loopafstand van het NRW-Forum zijn daar uit eerdere edities van New Fall bekende zalen als de Tonhalle, PONG, de Robert Schumann-Saal van het Museum Kunstpalast, en in de zogenaamde Rheinterrasse, de fraaie art deco Radschläger- en Rheingold-Salen die niet eerder voor New Fall gebruikt zijn. Het zal het geheel direct meer festivalsfeer geven, daar je nu meerdere optredens kunt bijwonen, iets dat in voorgaande jaren nogal eens lastig was, daar optredens vaak gelijktijdig bezig waren op locaties die kilometers uiteenlagen. In de nieuwe opzet zijn dan ook voor het eerst dagkaarten te koop in plaats van alleen kaarten voor specifieke optredens.

Het meest gewilde optreden vindt wellicht op maandag de 14de plaats, wanneer de Duitse electro/ambient/neoklassieke componist Nils Frahm de Tonhalle in bezit neemt. Wie twijfelt of zo’n moderne ambientcomponist live spannend genoeg zal zijn, hoeft maar een keer naar Frahms 2013 live-album Spaces te luisteren om te horen dat de Duitser juist in zo’n live-setting op zijn best is. Voor de New Fall-bezoeker die het lange weekend juist in de dagen ervoor start, is maandag wellicht net een dag te laat, omdat de bulk van de concerten toch op vrijdag, zaterdag en zondag is. Met name vrijdag is een dag waarop internationaal bekende acts als Allah-Lahs, L.A. Salami en William Fitzsimmons hun opwachting maken, terwijl het weekend met name gereserveerd lijkt voor moderne Duitse (electro)popacts als Alligatoah (& Orchester) en Apparat (beiden op zaterdag), op zondag gevolgd door meer indie-achtige Duitse groepen als Roosevelt en Gurr en de zachtmoedige Canadese kamerpop van Sam Vance-Law.

Onderhand kennen we de New Fall-organisatie goed genoeg om te weten dat zelfs wanneer een naam je niet heel veel zegt, je er zeker van kan zijn dat de muziek die ze brengen interessant genoeg is om te leren kennen en is New Fall een goede gelegenheid te horen wat er tegenwoordig zoal speelt op het gebied van hoogwaardige, moderne pop en rock in Duitsland en daarbuiten. Terwijl het altijd een genoegen is om de innemende hoofdstad van Noordrijn-Westfalen verder te verkennen.

New Fall 2019 is van 10 tot en met 14 oktober op diverse locaties in Düsseldorf.