Festivaltip: Ramblin’ Roots

17 oktober 2019

Liefhebbers van americana en rootsmuziek hebben Ramblin’ Roots ongetwijfeld al in hun agenda staan. Het jaarlijkse eendaagse herfstfestival in TivoliVredenburg in Utrecht is een garantie voor genot en kwaliteit. Dit jaar zijn er minimaal vier must-see acts. Maar ook de ‘randprogrammering’ mag er wezen met namen als Robert Ellis, Rod Picott, Carter Sampson, Kerri Powers en Bonnie Bishop. Een doorsnee rootsfestival zou zich met zulke namen al genoegzaam in de handen wrijven.

Maar dan de trekpleisters. Om te beginnen Jimmie Dale Gilmore en Dave Alvin. De eerste is een levende Texas-legende met zijn lange manen en uit duizenden herkenbare stem. Lid van The Flatlanders, samen met Joe Ely en Butch Hancock. Dan heb je drie van de beste Texaanse songwriters bij elkaar. Dave Alvin kennen we onder meer van The Blasters, die hij samen met zijn broer Phil bestierde. Jimmie en Dave hebben de handen ineengeslagen op het vorig jaar verschenen album Downey To Lubbock. Downey, het plaatsje in Californië waar Alvin’s roots liggen, Lubbock de Texaanse thuishaven van Dale Gilmore.

The North Mississippi Allstars van de broers Luther en Cody Dickinson, zoons van Jim – kenners weten genoeg – Dickinson, is een band die je vooral live aan het werk moet zien. Vooral de gitaar spelende Luther is een attractie, niet voor niets maakte hij een tijd deel uit van The Black Crows. Net verschenen is het album Up And Rolling, nadat eerder dit jaar al het uitstekende Luther Dickinson And The Sisters Of The Strawberry Moon het licht zag, met als gastvocalisten onder anderen Amy Helm, Birds Of Chicago en The Como Mamas.

Wie dit jaar ook met een prachtig album kwamen, Drivin’ N Cryin’ met de met Tim Knol bevriende voorman Kevn Kinney. Kinney heeft een zachte kant – zijn soloalbums, en een rockende inborst, Drivin’ N Cryin’. Op Live The Love Beautiful lijken die beide zijden elkaar meer dan eerder gevonden te hebben op één album. Kinney zelf roemde in het interview dat eerder dit jaar in ons magazine stond, vooral de rol van producer Aaron Lee Tasjan.

Frazey Ford veroverde onze harten al met The Be Good Tanyas en hun betoverende samenzang op albums als Blue Horse en Chinatown, begin deze eeuw. En van de  dames die ieder hun eigen weg gingen maakte uiteindelijk zij de meeste indruk met haar countrysoul, en dan met name met Indian Ocean dat ze in Memphis opnam oudgedienden van Hi-records, het legendarische platenlabel van onder meer Al Green en Ann Peebles.

Ramblin’ Roots: zaterdag 19 oktober in TivoliVredenburg in Utrecht. Vanaf 15 uur.