Festivaltip: Southern Bluesnight 2019

9 maart 2019

Op zaterdag 16 maart aanstaande vindt in het Theater Heerlen de 23ste editie van the Southern Bluesnight plaats. Het evenement heeft zich in de afgelopen twee decennia een gedegen plaats verworven binnen het bluessegment van festivals met een uitgekiende programmering waarbij vaak onontdekte pareltjes uit de bluesgeschiedenis en gepatenteerde publieksfavorieten samen gepresenteerd worden met fris talent. Ook dit jaar valt er met elf geprogrammeerde acts uit binnen- en buitenland het nodige te genieten.   

Puur Toeval. Wallace Coleman en Tony TC Coleman zijn geen familie van elkaar en verschillen behoorlijk wat qua leeftijd maar staan toch allebei bovenaan op het affiche van de Bluesnight. Eerstgenoemde is de legendarische mondharmonicaschuiver/zanger die ruim tien jaar vaste sparringpartner was van Robert Johnson’s stiefzoon Robert Jr. Lockwood. Zijn recente optredens bewijzen dat deze 83-jarige krasse knar nog steeds een kracht is om rekening mee te houden. De tweede is voormalig drummer van B.B. King die met alle drie zijn tot nog toe verschenen soloplaten, waarop hij ook als vocalist te horen is, in de bovenste regionen van de internationale bluescharts vertoefde. Hij zal worden begeleidt door de Italiaanse pianist Henry Carpaneto en diens kwintet.

Nog een paar bijzondere namen die we turven zijn onder meer Archie Lee Hooker, volle neef van John Lee Hooker in wiens band hij speelde. Samen met de internationaal georiënteerde Coast To Coast Bluesband (Braziliaanse gitarist Fred Barreto, Brazilliaanse toetsenist Marc Santos, Franse bassist Nicolas Fageot, Luxemburgse drummer Yves Ditch) houdt hij niet alleen het erfgoed van zijn oom levend maar zal hij ook rijkelijk putten uit zijn onlangs verschenen autobiografische getinte album Chilling

Een oude bekende is Bernard Allison. Als zoon van de in 1997 overleden legendarische Luther Allison van wiens band hij als dertienjarig ukkie al deel uitmaakte draagt hij een zware erfenis met zich mee. Ondertussen heeft de doorgewinterde gitaarcrack echter op zijn eigen merites naam gemaakt als een vooraanstaand bluesrocker die vorig jaar zijn achttiende cd (Let It Go) uitbracht. Hoewel Allison steviger rockt dan zijn pa komt bij hem toch de dwingende invloed van rockende grooves en soul op de voorgrond.

Guy King zou dit jaar wel eens kunnen uitgroeien tot de revelatie van het festival. Oorspronkelijk afkomstig uit Israel woont deze fenomenale gitarist al meer dan de helft van zijn leven in de Verenigde Staten waar hij het klappen van de zweep leerde in de clubcircuit van onder andere Memphis, New Orleans en Chicago. Zijn naam zal wellicht niet bij iedereen een belletje doen rinkelen maar dat zal gauw veranderen. King is namelijk een connaisseur van de Amerikaanse blues- en jazzgeschiedenis die zijn kennis met veel showmanship op het podium in praktijk brengt. Daarbij beschikt hij over een beklijvende zangstem en een snarentechniek die geraffineerd het midden houdt tussen dat van Albert King en Wes Montgomery. Horen is geloven.

Voor het volledige programma en meer info: www.southernbluesnight.nl