Field Music: doe-het-zelvers

17 februari 2012

Plumb is het vierde officiële studioalbum van Field Music, de Britse groep van de broers David (links) en Peter (rechts) Brewis. De vorige drie waren zonder uitzondering meesterwerkjes en ook Plumb mag dat predicaat opgeplakt krijgen.

Aldus Frits Barth in zijn recensie van het album. Peter en David Brewis zijn afkomstig uit Sunderland in Noordoost-Engeland. Heaven sprak met het duo over hun manier van werken.

David: “Op de dag dat een van ons met een nieuw liedje op de proppen komt, luisteren we er samen een paar keer naar en gaan meteen aan de slag, zonder er al te veel woorden aan vuil te maken. Op dag één nemen we bas en drums op.”

Peter: “Het is eigenlijk altijd het ritme waaruit onze liedje uitspruiten, maar de uitwerking kost soms ettelijke weken. We schrijven alle arrangementen zelf.”

David: “Omdat we zelf geen viool spelen, schrijven we de muziek helemaal uit. Peter is daar beter in dan ik.”

Peter: “Echt goed ben ik er ook niet in, maar met de hulp van een computer lukt het me wel uit te vinden wat de noten zijn. En natuurlijk zijn de strijkers en andere muzikanten die we inhuren om de muziek uit te voeren altijd welwillend genoeg om mee te denken over hoe het moet klinken.”

David: “Bij Field Music kan ik me geen producer voorstellen. Dat is zo gebonden aan ons tweeën. We hebben onze eigen studio en doen alles zelf. We zijn onze eigen producers en technici. Maar bij een ander project, waarbij we gewoon muzikanten zijn, zou ik best met een producer willen werken.”

Peter: “Ik speelde twee jaar in de Futureheads, in de beginperiode. Ze bestaan nog steeds en ze zijn beter zonder mij.”

De recensie van Plumb staat in het huidige nummer van Heaven, het interview met de broers Brewis verschijnt in de eerstvolgende editie.