Flamin Groovies zijn terug

19 september 2017

De band die de punk Europa in smokkelde. Je doet ze ermee tekort, maar zo zou je garagerock/powerpopband The Flamin Groovies óók kunnen betitelen. Daarover straks meer. Vrijdag en zaterdag zijn de 'Groovies' te zien in achtereenvolgens Amsterdam en Groningen.

Dat dit illustere gezelschap uit Californië ooit nog eens in Nederland komt spelen, ik had er niet opgerekend. Maar het gaat gebeuren: vrijdag en zaterdag zijn de 'Groovies' te zien in achtereenvolgens Amsterdam (Q-Factory) en Groningen (Vera). En er is nog een nieuw album ook.

The Flamin Groovies zien het licht in 1965 en maken legendarische platen als Teenage Head en Shake Some Action, de laatste uit 1976. Geen idee of de band hier in de jaren dat het ertoe deed ooit wel eens heeft opgetreden. Ik word er begin jaren zeventig op geattendeerd door vriend J die me Supersnazz in handen drukt, het albumdebuut uit 1969. Alleen al de fraaie cartoonhoes doet me bijna smelten, de muziek – catchy rock en stevige pop – maakt het compleet. Album twee Flamingo en nummer drie Teenage Head,  vooral deze, zetten de Groovies bij mij voor eeuwig in het rijtje met blijvers. Later wordt dat nog afgetopt door de Dave Edmunds-productie Shake Some Action, alleen al dankzij het weergaloze titelnummer.

Op 4 en 5 juli 1976 schrijven de Groovies, onbedoeld, geschiedenis. Ze zijn in de Londense wijk Camden neergestreken voor twee optredens, het eerste in The Roundhouse en nummer twee in Dingwalls. Wat het zo bijzonder maakt is: ze hebben The Ramones als voorprogramma. Mede dankzij deze support act, die enkele maanden eerder zijn titelloze debuutalbum heeft uitgebracht, weten de massaal aanwezige Engelse muzikanten uit de nog prille punk scene welke richting ze op moeten. Punk heeft een gezicht gekregen.

In de jaren die volgen krijgen de Groovies nooit de massale erkenning die ze eigenlijk wel verdienen. Er verschijnen nog enkele albums, ook eentje met opnieuw Edmunds als regisseur, maar ook het nieuwe spul blijft voer voor louter verstokte fans. De band kabbelt voort en valt tenslotte uiteen. Maar zoals je wel vaker ziet, zoeken bandleden van verschillende lichtingen elkaar op en volgt er een onvermijdelijke reünie. De laatste jaren is er een solide line-up met oerleden Cyril Jordan (zang, gitaar) en George Alexander (bas), samen met zanger-gitarist Chris Wilson die al in 1971 aanhaakte. Drummer Victor Peñalosa completeert het kwartet. En samen maakten ze het nieuwe, zojuist verschenen album Fantastic Plastic, dat ik nog niet heb beluisterd maar waarvan de hoes me op voorhand al vrolijk stemt.

The Flamin Groovies live: 22 september in Q-Factory, Amsterdam en 23 september in Vera, Groningen.