Folk op zonne-energie

13 april 2016

Het Amerikaanse singer-songwriterduo Dave McGraw & Mandy Fer toog voor de opnamen van Off-Grid Lo-Fi naar een eiland op de westelijke grens van Amerika en Canada, niet verbonden was het elektriciteitsnet (off-grid heet dat). Stroom was uitsluitend lokaal opgewekt uit wind en zon. Dat zoiets nog niet inhoudt dat het eindresultaat lo-fi is, bewezen ons de jongste albums van Heather Nova, die eveneens honderd procent groen tot stand kwamen, en het blijkt ook uit deze nieuwe McGraw & Fer. Het album kent een nogal rootsfolkachtig karakter, maar klinkt toch niet zo rudimentair dat we echt van lo-fi kunnen spreken. Gelukkig maar, want hoewel McGraw & Fer zich op deze nieuwe plaat vooral beperken tot de folky basis van hun muziek, heeft dat er niet toe geleid dat het album ook ‘beperkt’ klinkt.

Het stel speelde zich vier jaar geleden danig in de kijker met hun geweldige debuut Seed Of A Pine. Opvolger Maritime offerde iets van die sprankeling op aan een verzorgder geluid, maar dat concept laten ze nu weer los op het eerder rudimentair klinkende Off-Grid Lo-Fi. Het resultaat toont vooral aan dat je ook met een spaarzame akoestische tweepersoonsbasis behoorlijk spannende, indringende muziek kan maken. Uiteraard moet je dan nog steeds goede liedjes hebben, maar dat is slechts het halve verhaal. Seed Of A Pine is op dat punt waarschijnlijk onovertroffen, maar McGraw & Fer bewijzen hier doorlopend, zeker in de tweede helft, dat ze in de combinatie van hoogstaande liedjes en enerverende instrumentaties sterk op het gemoed kunnen werken.

In de komende Heaven die vrijdag 15 april verschijnt, staat een interview met Dave McGraw en Mandy Fer. Binnenkort touren ze door ons land. Raadpleeg voor data en locaties het speelschema. Off-Gridd Lo-Fi komt uit via Lucky Dice.