Folk Road Show op een Lely Sunday Afternoon

28 november 2017

Een druilerige zondag in Lelystad. Veel meer is er in de regel niet nodig om een staat van lichte depressie te bereiken. Gelukkig is er een aardig initiatief op poten gezet door het Lelystadse poppodium Underground: Lely Sunday Afternoon.

Op elke laatste zondagmiddag van de maand staat in lunchcafé De Eetalage een band of artiest geprogrammeerd die de grijze zondag kleur geeft. Op 25 november speelde Folk Road Show. Buiten regende het, binnen stond het eclectische collectief van vijf singer-songwriters uit Canada, Nieuw-Zeeland en Nederland. Het was, toen ze elkaar een aantal jaren geleden leerden kennen, niet de bedoeling dat ze een hechte band zouden worden. Ieder bandlid zong om de beurt zijn eigen songs en af en toe deden ze een gezamenlijk nummer. Al snel bleek dat ze samen het beste tot hun recht kwamen en besloten ze als volwaardige groep door te gaan.

Half november kwam hun tweede album uit. Gold bevat acht nummers die geïnspireerd zijn door folk, americana en indiepop. Wie gaat zoeken naar informatie over de band, stuit op vergelijkingen met groepen als Fleet Foxes en Crosby, Stills, Nash & Young. De laatsten zijn zeker een inspiratiebron, net als Neil Young. Folk Road Show is, gezien de verre van optimale omstandigheden in Lelystad, duidelijk gewend aan het spelen op bijzondere plekken. Met vijf man op een piepklein podium staan is een behoorlijke uitdaging. Ook de luidruchtige borrelgasten maakten het niet gemakkelijk. De heren sloegen zich er echter knap doorheen. Met hun gevarieerde songs kregen ze uiteindelijk iedereen mee. Het slotnummer Get On Up bracht alles samen wat de band live zo verrassend maakt: intieme vrolijkheid, loepzuivere samenzang en een knallende trombonesolo.

Folk Road Show live: 30 november Gebr. De Nobel in Leiden, 1 december Catharinakapel in Harderwijk, 3 december Marienburgkapel in Nijmegen, 9 december Goudsteeg 21 in Zwolle, 14 december Paradiso in Amsterdam, 15 december Simplon in Groningen en 16 december De Muzikale Huiskamer in Castenray.