Fraai salontafelboek over bluegrass in Nederland

3 juli 2015

Hoewel je kunt spreken van een niche van een niche, verhinderde dat fotografe Marieke Odekerken en musicologe Loes van Schaik niet High Lonesome Below Sea Level het licht te doen zien. Een buitengewoon fraai uitgegeven boek, prachtig groot formaat (A4+), met op de linkerpagina’s foto’s van zo’n beetje iedereen die ertoe doet in de vaderlandse bluegrassscene, en op de rechterpagina’s verhalen met interviewfragmenten, waarin de rol wordt geschetst die de desbetreffende persoon in die wereld speelt of heeft gespeeld.

Een mengeling van muzikanten, promotors, boekers en bouwers, van nieuwkomers en oudgedienden en van traditionalisten en vernieuwers. High Lonseome Below Sea Level geeft een prachtig beeld van de bluegrasscultuur in Nederland. En hoewel dat op zich een klein wereldje is, wil dat toch niet zeggen dat we honderd keer hetzelfde verhaal krijgen voorgeschoteld, want juist op detailniveau blijkt iedereen er net even anders in te staan. Het is een prachtig kijkboek vanwege de karaktervolle portretten, en tegelijkertijd een fijn blader- en leesboek, juist omdat de info bij de foto’s beperkt blijft, waardoor het zeer behapbaar is.

High Lonesome Below Sea Level is een salontafeboek dat uitnodigt om keer op keer in te grasduinen, we zouden bijna schrijven: bluesgrassduinen.

High Lonesome Below Sea Level (Faces And Stories Of Bluegrass Music In The Netherlands) is verschenen bij Uitgeverij Kunst & Denkwerk. Prijs: € 30,00.