Frank Sinatra: 100

11 december 2015

Hij was al eerder op televisie, maar zaterdagavond wordt hij weer uitgezonden, de documentaire Frank Sinatra: All Or Nothing At All. In één ruk dit keer, meer dan drie uur verplichte kost voor wie wil weten waar onze popmuziek vandaan komt.

Dinsdag a.s. is het precies 100 jaar geleden dat Frank Sinatra werd geboren, in Hoboken nabij New York City. Een gegeven dat niet ongemerkt voorbij gaat. Ook in ons jubileumnummer aandacht voor The Voice. In Luisteren &Cetera, de rubriek waarin Bertram Mourits & Pieter Steinz het netwerk van de popmuziek blootleggen. In The Wee Small Hours staat centraal, het meest baanbrekende album van Sinatra en het duo legt uit waarom.

Gelukkig ongelukkig

Het geluid van violen in de Amerikaanse populaire muziek van de jaren vijftig is onmiddellijk herkenbaar. De melancholie die de klank met zich meedraagt is onnavolgbaar en nauwelijks in woorden te vatten: er zit een peilloos verdriet in, maar ook een merkwaardige zekerheid dat alles goed komt. Het is van een zoetheid die glimt maar evengoed kan snijden in de ziel, het geluid dat te horen valt in menige Hollywoodfilm. De klanken die Doris Day, Patti Page en Marilyn Monroe begeleiden op hun grootste hits – en ook Frank Sinatra (1915-1998). Very glad to be unhappy zingt hij in Fools Rush In: de paradox van zwelgen in verdriet en zelfmedelijden, om er flink van te genieten.

De hopeloosheid van een liefde waaraan je kunt noch wilt ontsnappen, dat is het onderwerp van In The Wee Small Hours, een album met zestien liedjes die draaien rondom het thema dat de melancholieke sfeer bepaalt: de liefde die voorbij gaat. Het is muziek voor de late nacht of de vroege ochtend – het beste moment om wakker te liggen. Voorzichtig zingen dus, want het is geen tijdstip voor grote gebaren.

Het complete essay met ‘het web van verbinden’ tussen In The Wee Small Hours, zijn voorgangers en navolgers, is te lezen in het jubileumnummer van Heaven dat nu in de winkel ligt. Daarin ook aandacht voor de tentoonstelling ‘David Bowie’ is in het Groninger Museum en een uitgebreid interview met Jack Poels. De hart van het magazine wordt gevormd door de lijst van 100 topalbums uit de 100 tot nu verschenen Heavens die u niet zou mogen missen. Zestien jaar pophistorie in een notendop.

Frank Sinatra: All Or Nothing At All is zaterdag 12 december op NPO2 om 23.30 uur.