Funklegendes naar Nederland

16 januari 2018

In de jaren zestig en zeventig voerden Maceo Parker en Fred Wesley The JB’s aan, de legendarische blazerssectie van James Brown. In maart en april komen de saxofonist Parker en de trombonist naar Nederland voor aparte concerten in het Paard en Paradiso.

Als leden van de band van James Brown stonden saxofonist Maceo Parker en trombonist Fred Wesley mede aan de wieg van de funk. Parker speelde mee op klassiekers als Sex Machine en Cold Sweat. Wesley was musical director en arrangeur voor Brown en speelde mee op het baanbrekende Say It Loud (I’m Black and I’m Proud). Na hun tijd bij James Brown stapten Parker en Wesley over naar Parliament/Funkadelic, de bands van George Clinton. Zo zijn hun bijdragen te horen op het essentiële funkalbum Mothership Connection.

In de jaren negentig werden Parker en Wesley herontdekt door een jonge generatie rappers die hun werk dankbaar sampleden. Parker werkte onder meer samen met De La Soul, maar ook Prince, Ani DiFranco, Dave Matthews, Bryan Ferry en The Red Hot Chili Peppers huurden de saxofonist graag in. Parker en Wesley traden in de jaren tachtig en negentig regelmatig samen op, al dan niet in gezelschap van saxofonist Pee Wee Ellis, maar dit voorjaar komen ze los van elkaar naar ons land. Maceo Parker staat op zaterdag 31 maart in het Paard in Den Haag. Fred Wesley & His New JB’s komen op dinsdag 24 april naar Paradiso in Amsterdam.