Gaat Anouk winnen?

13 mei 2013

Het valt me op dat de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival dit keer ook de gemoederen van de meer serieuze Nederlandse muziekpers bezighoudt. Dat mag Anouk in ieder geval op haar conto schrijven. Willem van Zeeland, hoofdredacteur van VPRO’s 3voor12, noemt Birds ‘de beste NL Songfestival inzending sinds Ding-A-Dong van Teach-In’. Voor de jongere lezers – dat is de laatste Nederlandse winnaar van het festival. We schrijven 1975.

Ik hoorde Birds gisteren voor de eerste keer, in de auto op de terugweg van het maandelijkse bezoek aan mijn dementerende schoonvader. Die zich overigens wel kon herinneren dat Teddy Scholten in 1959 het Songfestival won met ’n Beetje. De eerste regel vloeide uit zijn mond: Verliefd was je wel meer, meneer, dat weet je. In die jaren moest het liedje in de eigen taal worden gezongen.

In 1974 won ABBA met Waterloo, de bekendste winnaar in mijn herinnering. Hun eerste grote hit, in het Engels, want dat mocht toen. Afgelopen week tijdens een wandelvakantie met mijn vrouw in Spanje ontmoetten we twee Zweedse dames die dezelfde route liepen als wij. Ze kwamen uit Malmö dat deze week op zijn kop staat in verband met het Songfestival. Nee, ze wisten niet dat Nederland al jaren niet meer was doorgedrongen tot de finale. Nederlandse winnaars konden ze zich evenmin herinneren. Wel Mouth & MacNeal, die in 1974 de derde plaats behaalden met I See A Star. Een van de dames had dat nummer zelfs nog aangeschaft.

Hoe zijn de kansen van Anouk? 'Een Adèle-achtig liedje', zei mijn vrouw gisteren in de auto over Birds. Dat bedoelde ze als een compliment en ze heeft het wel vaker bij het rechte eind als het over muziek gaat. De Zweedse vrouwen hadden nog nooit van Anouk gehoord, maar toen ze vernamen dat Nederland al jaren niet meer echt meedeed, waren ze zo ontdaan dat ze spontaan aanboden voor Anouk te duimen. Ze zouden niet in de zaal zitten – die kaartjes zijn onbetaalbaar –, maar naar ons zwaaien als ze in beeld worden gebracht tijdens de evenementen in de stad.

Dit jaar ga ik toch maar eens kijken. De eerste halve finale – met Anouk – is morgenavond.